20.05.2021 | 6 minuten

Laadpas


Op deze pagina lees je alles over laadpassen, van de kosten tot de voordelen tot de nadelen tot de vraag: welke laadpas kies ik voor mijn elektrische auto?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet vindt op deze pagina? Bekijk dan onze pagina ‘Elektrisch rijden’, ‘Elektrische auto’ en ‘Laadpalen & opladen’.

 

Welke laadpas kies ik voor mijn elektrische auto?

Er zijn allerlei aanbieders van laadpassen, van nutsbedrijven tot energieleveranciers, van automerken tot de Nederlandse wegenwacht ANWB. De ene aanbieder heeft een eigen oplaadnetwerk, de andere maakt afspraken met laadpaalbeheerders.

Het gevolg daarvan is dat je niet met alle laadpassen bij dezelfde laadpalen terecht kunt. En dat er per laadpas andere tarieven en voorwaarden gelden. Daarom hebben veel mensen met een elektrische auto allerlei verschillende laadpassen, van verschillende aanbieders.

Wil je meer weten over het onderwerp: lees dan verder.

Hoe werkt een laadpas?

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, goedkoper en makkelijker. Het enige wat mensen soms lastiger vinden dan rijden in een auto op brandstof, is het ‘tanken’, ofwel ‘opladen’. Daarvoor heb je namelijk een laadpas nodig.

Met een laadpas start je en stop je een laadsessie. Dat doe je door je laadpas tegen de laadpaal aan te houden. De aanbieder van de laadpas weet op die manier hoeveel stroom je geladen hebt. De factuur voor die stroom krijg je meestal een keer per maand toegestuurd.

Wil je meer weten over het onderwerp: lees dan verder.

Wat is de beste laadpas?

Die vraag is niet met een simpel antwoord te beantwoorden. Wat de beste laadpas is, hangt namelijk af van je voorkeuren en de manier waarop jij je elektrische auto oplaadt. In de meeste gevallen is het slim om verschillende laadpassen van verschillende aanbieders te hebben. Want elke laadpas kent verschillende laadtarieven bij verschillende laadpalen. Met meerdere laadpassen vergroot je dus de kans dat je het laagst mogelijke tarief betaalt bij de laadpaal waar je wilt opladen.

Wil je meer weten over het onderwerp: lees dan verder.

Wat kost een laadpas?

In grote lijnen zijn er laadpassen met en zonder abonnement. Als je voor een laadpas met abonnement kiest, dan betaal je per maand een vast bedrag, maar betaal je voor het laden geen starttarief. Een laadpas zonder abonnement is gratis, maar je betaalt wel een laadtarief als je start met laden. Verder verschillen ook de tarieven van aanbieders per laadpaal. Bij de ene laadpaal is laadpas A het goedkoopste, bij de andere laadpaal is laadpas B juist voordeliger.

Wat een laadpas kost en welke laadpas voor jou het voordeligste is, hangt dus af van je persoonlijke situatie.

Wil je meer weten over het onderwerp: lees dan verder. Wil je onze gratis InCharge laadpas hebben of daar meer over weten? Klik dan hier.

Laadpas