20.05.2021 | 7 minuten

Dit artikel in onderdeel van de artikelserie: 'laadpas'

Welke laadpas kies ik voor mijn elektrische auto?


Als je een elektrische auto hebt, dan heb je een laadpas nodig om ‘m op te laden. Er bestaan veel verschillende laadpassen, van allerlei aanbieders. Welke laadpas je het beste kunt kiezen, lees je op deze pagina.

Verschillende aanbieders

Er zijn talloze aanbieders van laadpassen, van nutsbedrijven tot energiebedrijven, automerken en de Nederlandse wegenwacht ANWB. Sommige aanbieders hebben hun eigen oplaadnetwerk, andere aanbieders maken afspraken met beheerders van laadpalen.

Daardoor kun je niet met alle laadpassen bij dezelfde laadpalen terecht en gelden er per laadpas andere tarieven en voorwaarden. Veel mensen met een elektrische auto hebben om die reden een aantal verschillende laadpassen van verschillende aanbieders.

Let bij het kiezen van een laadpas dus op de dekking van het oplaadnetwerk, maar ook op de tarieven en voorwaarden.

De belangrijkste verschillen tussen de laadpassen

Tarieven

Het belangrijkste verschil zit in het tarief. Er zijn laadpassen met een abonnement, waarbij je geen starttarief betaalt, alleen een tarief per geladen kWh. En dan heb je nog laadpassen zonder abonnement, waarbij je een starttarief betaalt, bovenop het tarief dat je betaalt voor het aantal kWh dat je laadt.

Welke van de twee varianten voor jou het gunstigste is, hangt er dus vanaf hoe vaak je laadt aan een openbare lader of een snellader. Hoe vaker je laadt, hoe gunstiger de laadpas met abonnement en dus zonder starttarief is.

Verder verschillen de prijzen voor laadpassen flink en gelden ook andere tarieven per type laadpaal en zelfs per laadpaal. Het is dus het handigste om van tevoren voor jezelf uit te zoeken hoe vaak en waar je laadt en dan te kijken welke laadpas het beste bij je past. Of meervoud: laadpassen, want met meerdere laadpassen betaal je vaker een gunstig tarief bij de laadpaal waar je wilt laden.

Dekking

Sommige aanbieders hebben hun eigen laadpalen. Andere aanbieders maken afspraken met beheerders van laadpalen. En weer andere aanbieders doen het allebei.

Hoe meer laadpalen een aanbieder in beheer heeft of er afspraken voor heeft gemaakt, hoe beter voor de gebruiker: hoe meer laadpalen, hoe minder ver je als gebruiker hoeft te rijden naar de dichtstbijzijnde laadpaal.

Als je met de auto naar het buitenland gaat, check dan ook de dekking in het buitenland. Sommige aanbieders hebben alleen laadpalen in Nederland, terwijl andere aanbieders in bijna heel Europa laadpalen hebben.

Gemak

Sommige aanbieders van laadpassen bieden een app. Dat is handig, want vaak zie je in die app een kaart met alle laadpalen en zie je per laadpaal wat je er betaalt en of die laadpaal beschikbaar is. Ook kun je aan sommige apps je creditcard koppelen, zodat je bij laadpalen kunt betalen zonder laadpas - dat scheelt eventueel een plekje in je portemonnee.

Onze Vattenfall InCharge laadpas

Ook wij bieden een laadpas: de Vattenfall InCharge laadpas. Daarmee heb je toegang tot meer dan 320.000 laadpunten door heel Noord-Europa. Ook handig: in onze online portal My InCharge zie je per laadsessie hoeveel stroom je hebt geladen. En met onze app vind je al onze laadpalen en die van andere aanbieders in één handig overzicht. Met één klik navigeer je ernaartoe.

Onze laadpas is gratis en je vraagt ‘m online aan als pas of sleutelhanger. Je betaalt alleen voor je laadsessies en een starttarief als je laadt bij palen die niet van Vattenfall InCharge zijn. Lees meer over onze laadtarieven of check onze app


Laadpas