20.05.2021 | 3 minuten

Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Laadpas'

Wat is de beste laadpas?


Wat de beste laadpas is, verschilt per persoon. Want net als elektrische auto’s hebben verschillende laadpassen ook verschillende voordelen. Op deze pagina lees je waar je het beste op kunt letten, zodat je de laadpas kiest die het beste bij je past.

Er zijn allerlei verschillende aanbieders van laadpassen. Denk aan nutsbedrijven, energieleveranciers en automerken. Sommige van die aanbieders hebben een eigen oplaadnetwerk, andere maken afspraken met laadpaalbeheerders. In ieder geval hebben ze allemaal een laadpas, met verschillende voor- en nadelen. Om de beste keuze te maken, let je op drie dingen: de prijs, de dekking en het gemak.

De prijs van de laadpas

De prijzen van de verschillende laadpassen die je kunt krijgen verschillen. En ook de manier waarop die prijs is opgebouwd verschilt per laadpas.

In grote lijnen heb je laadpassen met en zonder abonnement. Bij een laadpas zonder abonnement betaal je behalve een tarief per geladen kWh ook een starttarief. Bij laadpassen met abonnement betaal je geen starttarief, alleen een tarief per kWh.

Welke van de twee voor jou het voordeligste is, hangt dus af van je laadgedrag. Hoe vaker je aan een openbare laadpaal of een snellader laadt, hoe gunstiger de laadpas zonder starttarief, dus met abonnement.

Ook de tarieven per laadpaal verschillen

Ook de laadtarieven per laadpaal verschillen van aanbieder tot aanbieder. Welke laadpas het voordeligste is, is dus bij elke laadpaal anders. Daarom zoeken de meeste mensen uit bij welke laadpalen ze waarschijnlijk het meeste laden. Of ze kiezen meerdere laadpassen, zodat de kans groot is dat je een gunstig tarief betaalt bij de laadpaal waar je gaat laden.

De dekking van de laadpas

Sommige aanbieders van laadpassen hebben eigen laadpalen. Andere aanbieders hebben afspraken gemaakt met beheerders van laadpalen. En sommige aanbieders doen het allebei.

Hoe meer laadpalen in het oplaadnetwerk van een aanbieder zitten, hoe beter voor jou als gebruiker. Want hoe meer laadpalen, hoe minder ver je hoeft te rijden naar de dichtstbijzijnde laadpaal.

Dekking in het buitenland

Ben je van plan met je elektrische auto naar het buitenland te gaan? Check dan zeker ook de dekking van laadpassen in andere landen. Sommige laadpassen kun je alleen in Nederland gebruiken, andere laadpassen geven je toegang tot tienduizenden laadpalen in de rest van Europa. Welke landen wel en welke landen niet in een oplaadnetwerk zitten, verschilt ook per aanbieder.

Het gemak van de laadpas

Bij sommige laadpassen kun je een app gebruiken. Dat is handig, want vaak zie je in die app een kaart met alle laadpalen en zie je per laadpaal welk laadtarief daar geldt en of de laadpaal vrij is of niet. En aan sommige van die apps kun je ook je creditcard koppelen, zodat je je laadpas nooit meer bij je hoeft te hebben. Betalen doe je dan automatisch met je app.

Onze Vattenfall InCharge laadpas

Ook wij hebben een laadpas: onze Vattenfall InCharge laadpas. Daarmee krijg je toegang tot ruim 320.000 laadpunten in Nederland en andere landen in Noord-Europa. Verder zie je in onze online portal My InCharge per laadsessie hoeveel stroom je hebt geladen. En met onze InCharge app vind je alle laadpalen op één handige kaart. Klik, en navigeren maar.

Onze laadpas is gratis. Je betaalt alleen voor je laadsessies en een starttarief als je laadt bij palen die niet van Vattenfall InCharge zijn. Verder betaal je dus niet voor een abonnement. Je vraagt je laadpas online aan als pas of sleutelhanger. Lees meer over onze laadtarieven of check onze app


Laadpas