20.05.2021 | 3 minuten

Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Laadpas'

Hoe werkt een laadpas?


Als je overstapt naar elektrisch rijden, heb je een laadpas nodig om je elektrische auto op te laden. Zo’n laadpas werkt eenvoudig. Hoe precies, lees je op deze pagina.

Zoek eerst een laadpaal bij je in de buurt. Wil je zo voordelig mogelijk laden, check dan het tarief van de laadpaal in onze handige InCharge app. Daar zie je niet alleen wat je per kWh betaalt, maar ook of de laadpaal vrij is.

Sluit je laadkabel aan en hou je laadpas voor de lezer

Als je de laadpaal hebt gevonden, stop dan je laadkabel in je auto en in de laadpaal. Meestal zie je groen licht of merk je een ander signaal als je de laadkabel goed hebt aangesloten.

Als je laadkabel er goed in zit, kun je je laadsessie starten door laadpas, soms ‘laadtag’ of ‘druppel’ genoemd, voor de lezer te houden. Overigens heb je niet altijd je laadpas nodig, er zijn ook apps waarmee je kunt laden. Je koppelt dan je laadpas aan de app en houdt je smartphone voor de lezer op de laadpaal. Dat kan ook met onze app.

Nog even overzichtelijk: laden in 3 stappen

 1. Stop je laadkabel in je auto en in de laadpaal. Groen licht betekent dat alles goed is aangesloten. Rood licht betekent storing.
2. Hou je laadpas of je app voor de lezer op de laadpaal. Blauw licht betekent dat je laadsessie is gestart.
3. Wil je stoppen met laden, hou dan je laadpas of app weer voor de laadpaal. En haal daarna je laadkabel uit de laadpaal en je elektrische auto.


Laadpas