18.05.2021 | 4 minuten


Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Laadpaal en Opladen'

Waar staan laadpalen?

Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. Geen wonder, want verbruik en onderhoud meegerekend is een elektrische auto in de meeste gevallen al goedkoper dan een brandstofauto. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een elektrische auto. Het gevolg: meer laadpalen. Dat aantal groeit snel. Waar ze staan lees je op deze pagina.

Het aantal laadpalen groeit hard

Nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland. Dat komt door de enorme groei die elektrisch rijden doormaakt in ons land.

In 2016 stonden er 11.768 openbare laadpalen in Nederland. Eind 2020 waren dat er al bijna 40.000. Ook het aantal zogeheten semi-publieke laadpalen groeit hard, laadpalen die voor iedereen toegankelijk zijn, maar op privéterrein staan, zoals bij een wegrestaurant of parkeergarage. Daarvan stonden er in 2016 nog 14.320, eind 2020 waren dat er al 23.618.

Laadpalen bij mensen thuis

Ook thuis hebben steeds meer mensen een laadpaal. Het aantal mensen dat een eigen laadpaal heeft groeide van 72.000 in 2016 naar 169.000 in 2020.

Snelladers

Ook het noemen waard: het aantal snelladers, vaak te vinden langs snelwegen, groeide van 612 in 2016 naar 2.027 in 2020.

 

 

Waar staan al die laadpalen?

Wil je precies weten waar al die laadpalen staan, dan kun je het beste een app downloaden. Met onze InCharge app vind je bijna alle laadpalen op één overzichtelijke kaart, ook de laadpalen binnen ons netwerk in andere landen. Je navigeert er makkelijk naartoe met Google Maps. En van tevoren zie je of de laadpaal bezet is.

In andere landen

In Noord-West Europese landen staan tegenwoordig ook behoorlijk wat laadpalen. In Oost-Europa en Zuid-Europa staan er een stuk minder. Ga je op vakantie, kijk dan eerst goed of er laadpalen in de buurt staan van je bestemming(en) en hoe het zit met de route naar je bestemming(en) toe.

 

 

Ons oplaadnetwerk InCharge

Ook wij investeren flink in elektrisch rijden, bijvoorbeeld door een enorm oplaadnetwerk te bouwen. Ons oplaadnetwerk InCharge is nu al een van de grootste oplaadnetwerken in Europa, met meer dan 120.000 laadpunten in Nederland en Noord-Europa. De komende jaren bouwen we daar nog tienduizenden laadpunten bij.

In onze eerder genoemde InCharge app zie je waar je al die laadpunten vindt.

;