09.07.2020 | 4 Minuten

Zo werkt een smart charging laadpaal


Een huis of bedrijf heeft niet de hele dag dezelfde hoeveelheid stroom nodig. Een laadpaal met smart charging technologie speelt slim in op de beschikbare stroom. Als je binnen meer stroom nodig hebt, gaat er minder stroom naar je laadpaal, en andersom.

De voordelen van smart charging

  • Je maakt optimaal gebruik van de hoeveelheid beschikbare stroom
  • Je voorkomt overbelasting van het stroomnet
  • Je voorkomt kosten voor een netverzwaring

 

Dynamic Load Balancing

Bij ons éénmalig € 200 excl. btw (€ 242 incl. btw)

Bij Dynamic Load Balancing wordt het beschikbare vermogen in je meterkast verdeeld over je laadpaal en de apparaten in huis.

Heb je bijvoorbeeld een inductiekookplaat, jacuzzi en een warmtepomp, dan gebruik je op sommige momenten veel stroom in een korte tijd. Met Dynamic Load Balancing zorg je ervoor dat de stoppen in je meterkast op zo’n moment niet doorslaan.

Je hebt dus altijd genoeg stroom in huis, genoeg stroom voor je elektrische auto en je meterkast raakt niet overbelast. Dat is handig én voordelig: je bespaart namelijk op de kosten van een netverzwaring.

Zo werkt Dynamic Load Balancing met meerdere laadpalen

Als er meerdere elektrische auto’s aan het laden zijn, wordt de beschikbare stroom gelijkmatig verdeeld. Als één auto vol is, kan er meer stroom naar de andere auto’s. In het voorbeeld hieronder zie je hoe een vermogen van 30kW wordt verdeeld over meerdere laadpalen.

 

Situatie 1: 4 auto’s bij 5 laadpalen


De 5 laadpalen hebben een totaal vermogen van 30kW. Bij 4 laadpalen staat een auto. Elke auto wordt opgeladen met 7,4kW. Zo gebruiken de 4 laadpalen alle beschikbare stroom.

 

Situatie 2: ook de 5e laadpaal is bezet

Er komt een 5e auto aan. Die auto moet laden op minimaal 7,4kW. In totaal moet het vermogen dan 37kW zijn. Maar: het vermogen is 30kW.

 

Situatie 3: elk kwartier 1 auto in de wacht


Elke 15 minuten staat een andere auto in de wacht. Er laden dus steeds 4 auto’s tegelijk op. Zodra 1 auto vol is kunnen de andere 4 auto’s allemaal tegelijk opladen en zijn pauzes niet meer nodig.

 

Zelf instellen hoeveel stroom er naar je laadpaal gaat

In veel gevallen heb je Dynamic Load Balancing niet nodig. In plaats daarvan kun je ook ‘smart charging laadprofielen’ instellen. Daarmee stel je van tevoren in hoeveel stroom er op verschillende momenten van de dag naar je laadpalen gaat. Je kunt het vergelijken met het instellen van programma’s voor je thermostaat. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je laadpalen alleen werken tijdens daluren. 


Ook interessant

 

 

 

Alles over elektrisch rijden

Geen benzine of diesel meer in je auto, maar elektriciteit: een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Bekijk de belangrijkste onderwerpen rond elektrisch rijden en laden.

Alles over elektrisch rijden

 

Veelgestelde vragen

Elke dag beantwoorden we verschillende vragen rond elektrisch rijden en laden. De veelgestelde vragen zetten we voor je op een rij. 

Veelgestelde vragen

 

We helpen je graag op weg

Als je een vraag hebt, bel ons dan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 op 088 363 7991. Of laat je terugbellen. We denken graag met je mee.

Bel me terug

;