Flexpower

laadpalen belasten het electriciteitsnet minder. Ze houden rekening met piek- en daluren én of de zon schijnt. Op die manier laad je bij een Flexpower laadpaal nog duurzamer dan bij andere laadpalen.

 

 

We zijn de eerste die flexibel laden mogelijk maakt

Als pionier zijn we trots op Flexpower. Maar we doen het niet alleen. Om flexibel laden mogelijk te maken werken we samen met onze partners: Gemeente Amsterdam, ElaadNL, Liander en HvA.

Je betaalt hetzelfde tarief

Voor het laden bij een Flexpower laadpaal betaal je hetzelfde laadtarief als bij normale laadpalen.

 

 

 

 

Daarom Flexpower in Amsterdam

Betere luchtkwaliteit

Amsterdam wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren en kiest dus voor zo schoon mogelijke auto’s.

Een uniek netwerk

Amsterdam heeft een uniek en uitgebreid openbaar oplaadnetwerk. Dat is de perfecte omgeving om nieuwe uitvindingen zoals Flexpower laadpalen te testen.

 

Slimme data

Amsterdam heeft genoeg gegevens over het gebruik van laadpalen verzameld om slim de plekken te kiezen voor de Flexpower.

 

 

Testfase 1

Flexpower is een test met verschillende fasen. Fase 1 begon in maart 2017 met 52 laadpalen met twee laadpunten per laadpaal. Belangrijkste resultaat: 86,5% van alle volledig elektrische auto’s laadde meer stroom in minder tijd. In de afbeelding hieronder zie je meer feiten en cijfers over testfase 1.

 

 

Testfase 2

Testfase 1 was succesvol. En dus startte fase 2 in mei 2019 met 456 laadpalen met twee laadpunten per laadpaal.

 

Nieuw in deze fase: als er lokaal meer zonne-energie beschikbaar is, dan is het laadvermogen van de Flexpower laadpaal overdag hoger. De testfase duurde tot mei 2020.

 

 

Testfase 3

Flexpower 3 is een opvolging op Flexpower 1 en 2. Flexpower 3 zorgt ervoor dat auto’s in een buurt de beschikbare stroom met elkaar verdelen. Zijn er in de buurt auto’s klaar met laden? Dan wordt de stroom van die laadpalen verdeeld over de andere palen waar wel auto’s opladen. Ook krijgen laadpalen extra stroom als er meer energie beschikbaar is op het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld als huishoudens hun eigen energie opwekken. Als er weinig stroom beschikbaar is, krijgen ladende auto’s tijdelijk minder stroom. Deze fase duurde tot eind november 2022.

 

Meer weten? lees het eindrapport

 

 

De toekomst van Flexpower

Samen met onze partners zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen fossielvrij en zo snel mogelijk kunnen laden. En dat voor een scherp tarief. Slim laden oplossingen zoals Flexpower dragen hieraan bij. We blijven je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rond Flexpower.​