Flexpower laadpalen belasten het electriciteitsnet minder. Ze houden rekening met piek- en daluren én of de zon schijnt. Op die manier laad je bij een Flexpower laadpaal nog duurzamer dan bij andere laadpalen.

We zijn de eerste ter wereld die flexibel laden mogelijk maakt

Als pionier zijn we trots op Flexpower. Maar we doen het niet alleen. Om flexibel laden mogelijk te maken werken we samen met onze partners: Gemeente Amsterdam, ElaadNL, Liander en HvA.

Het vermogen van een Flexpower laadpaal

Een normale openbare laadpaal heeft een vermogen van 3x25A. Een Flexpower laadpaal heeft een vermogen van 3x35A. Hoe snel je uiteindelijk laadt hangt ook van je auto af.

De laadsnelheid verschilt per moment

•  tussen 06.30 - 18.00 uur is je laadsnelheid normaal en bij zonnig weer hoger

•  tussen 18.00 - 21.00 uur is je laadsnelheid laag

•  tussen 21.00 - 06.30 uur is je laadsnelheid hoog 

Je betaalt hetzelfde tarief

Voor het laden bij een Flexpower laadpaal betaal je hetzelfde laadtarief als bij normale laadpalen.

 

Meer over laadpassen en tarieven


Daarom Flexpower in Amsterdam

  • Amsterdam wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren en kiest dus voor zo schoon mogelijke auto’s.
  • Amsterdam heeft een uniek en uitgebreid openbaar oplaadnetwerk. Dat is de perfecte omgeving om nieuwe uitvindingen zoals Flexpower laadpalen te testen.
  • Amsterdam heeft genoeg gegevens over het gebruik van laadpalen verzameld om slim de plekken te kiezen voor de Flexpower.
  • Op flexpower laadpalen kunnen volledig elektrische auto’s met een laadvermogen van meer dan 11kW extra snel laden. In Amsterdam rijden al veel van dat soort auto’s..

Flexpower testfase 1

Flexpower is een test met verschillende fasen. Fase 1 begon in maart 2017 met 52 laadpalen met twee laadpunten per laadpaal. Belangrijkste resultaat: 86,5% van alle volledig elektrische auto’s laadde meer stroom in minder tijd. In de afbeelding hieronder zie je meer feiten en cijfers over testfase 1.

 

Flexpower testfase 2

Testfase 1 was succesvol. En dus startte fase 2 in mei 2019 met 456 laadpalen met twee laadpunten per laadpaal. Nieuw in deze fase: als er lokaal meer zonne-energie beschikbaar is, dan is het laadvermogen van de Flexpower laadpaal overdag hoger. De testfase duurde tot mei 2020.

Flexpower testfase 3

Flexpower 3 is een opvolging op Flexpower 1 en 2. Eerst werd de laadsnelheid van laadpalen verlaagd in de daluren. Tijdens de nieuwe pilot wordt de laadsnelheid ook verlaagd als er minder stroom beschikbaar is op het elektriciteitsnet. Wanneer er bijvoorbeeld veel auto’s tegelijk opladen of wanneer mensen thuis veel stroom gebruiken.

De toekomst van Flexpower

Samen met onze partners zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen fossielvrij en zo snel mogelijk kunnen laden. En dat voor een scherp tarief. Verder vinden we het belangrijk dat je kunt kiezen: een lager laadtarief voor duurzamer laden of een hoger laadtarief voor sneller laden. We blijven je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rond Flexpower.