29.03.2021 | 6 minuten


Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Elektrisch rijden'

Is elektrisch rijden goedkoper dan rijden op brandstof?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Logisch, want rijden op stroom is goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Hoeveel goedkoper precies, dat lees je op deze pagina.

Drie verschillende tarieven

Om je elektrische auto op te laden heb je stroom nodig. Daar betaal je voor. Wat je precies betaalt hangt af van de plek waar je oplaadt. Er zijn drie verschillende plekken, en dus drie verschillende tarieven:

  • Thuis opladen
  • Laden bij een openbare laadpaal
  • Laden bij een snellader

In de meeste gevallen is thuis je elektrische auto opladen het goedkoopst. Je betaalt namelijk het standaardtarief dat je aan je energieleverancier betaalt per kWh. Dat is op dit moment € 0,23. Met een gemiddelde elektrische auto betaal je dus zo’n € 0,03 per kilometer. 

Aan een openbare laadpaal ben je iets duurder uit dan thuis. Hoeveel duurder precies, verschilt per laadpaal. Gemiddeld betaal je zo’n € 0,40 per kWh. En per kilometer betaal je, voor een gemiddelde elektrische auto, rond de € 0,06 per kilometer. Als je met onze Vattenfall InCharge laadpas bij een Vattenfall InCharge laadpaal laadt, dan ben je goedkoper uit. Bij sommige laadpalen betaal je € 0,23 per kWh, bijvoorbeeld bij onze laadpalen in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Snelladen is bijna altijd het duurste. In de meeste gevallen betaal je tussen de € 0,35 en € 0,80 per kWh. Als je € 0,60 per kWh betaalt, betaal je met een gemiddelde elektrische auto ongeveer € 0,09 per kilometer. 

Vergelijking met rijden op benzine of diesel

Ter vergelijking: met een gemiddelde benzineauto die 6 liter per 100 kilometer gebruikt, dus 1 op 16,7 rijdt, betaal je bij een literprijs van € 1,67 ongeveer € 0,10 per kilometer. 

Hoeveel minder je per kilometer betaalt met een elektrische auto in vergelijking met een brandstofauto, is dus afhankelijk van waar je laadt. Als je alleen thuis laadt, ben je meer dan de helft goedkoper uit. En als je alleen aan snelladers laadt, ben je juist ongeveer even duur uit als met een brandstofauto. In de praktijk laad je bijna altijd thuis of aan een openbare laadpaal op en maar zelden aan een snellader.  

Andere kosten rond elektrisch rijden

Behalve je kosten rond het opladen van je elektrische auto, betaal je ook voor de aanschaf, het onderhoud, de belasting en meer. Net als bij een auto op benzine of diesel. Wil je weten wat die kosten zijn, zodat je kunt uitrekenen of je in totaal goedkoper uit bent dan met een brandstofauto, lees dan onze pagina ‘Wat kost elektrisch rijden?’.

;