Hoe lang mag je bij een laadpaal staan?

Om je elektrische auto op te laden, heb je een laadpaal nodig. Er staan nu ruim 100.000 openbare laadpalen in Nederland. Hoelang je aan zo’n laadpaal mag laden, lees je op deze pagina.

Hoe lang is je laadtijd?

Benzine of diesel tanken is zo gebeurd. Je stopt de slang in je auto en een paar minuten later rijd je weer weg. Met laden is dat anders, want dit duurt langer. Hoelang het precies duurt, verschilt nogal. Het hangt af van de laadpaal, slim laden opties en het soort elektrische auto dat je hebt. Maar of je nu bij een openbare laadpaal laadt of bij een snellader, je staat toch minimaal vijftien minuten aan een laadpaal.

Lees meer over laadtijden

Word geen laadpaalklever

Zeker als je aan een gewone openbare laadpaal laadt, kan het uren duren voordat je accu vol is. Natuurlijk blijf je dan niet de hele tijd bij je auto. Meestal ben je dus ook niet bij je auto precies op het moment dat je auto klaar is met laden. Onbedoelde sta je soms dus langer aan een laadpaal dan nodig is.

Bij elektrisch rijders zorgt dat voor frustratie. Want op plekken met weinig laadpalen is hierdoor vaak geen vrije plek om te laden. De term ‘laadpaalklever’ is zo ontstaan. Een paalklever is iemand die zijn auto langer dan 24 uur bij een laadpaal laat staan en zo een laadpaal onnodig bezet houdt. We hebben het over 'lang parkeren bij een laadpaal' als een auto langer een paal bezet houdt dan nodig, maar binnen 24 uur weg is.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Houd rekening met anderen

Verplaats je auto zo snel mogelijk als deze (voldoende) is opgeladen. Dat is wel zo beleefd. Zo komt de laadpaal vrij en kan iemand anders zijn laadsessie beginnen. Elektrisch rijden wordt een stuk eenvoudiger en leuker als iedereen dit doet.

Goed om te weten: er is niets aan de hand als je je auto per ongeluk wel te lang bij een laadpaal staan. Je kan hier geen boete krijgen. In september 2022 heeft de Hoge Raad bepaald dat auto's in elk parkeervak mogen staan, zolang ze parkeergeld betalen (waar dat van toepassing is).

Slim opladen

Je kan ook slim laden om te voorkomen dat je te lang aan een laadpaal staat. Maak gebruik van mobiele apps of online platforms om beschikbare laadpalen in de buurt te vinden en je laadsessies te plannen op rustige momenten. Zo verminder je de wachttijd voor jezelf en andere elektrische autorijders.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

Het afgelopen kalenderjaar ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Meer over je elektrische auto opladen