18.05.2021 | 4 minuten

Waar staan laadpalen?


Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. Geen wonder, want verbruik en onderhoud meegerekend is een elektrische auto in de meeste gevallen al goedkoper dan een brandstofauto. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een elektrische auto. Het gevolg: meer laadpalen. Dat aantal groeit snel. Waar ze staan lees je op deze pagina.

Het aantal laadpalen groeit hard

Nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland. Dat komt door de enorme groei die elektrisch rijden doormaakt in ons land.

In 2016 stonden er 11.768 openbare laadpalen in Nederland. Eind 2020 waren dat er al bijna 40.000. Nu, zomer 2022, staan er meer dan 96.000 laadpalen in Nederland en ruim 3.100 snelladers. 

Laadpalen bij mensen thuis

Ook thuis hebben steeds meer mensen een laadpaal. Ongeveer twee derde van het aantal mensen met een elektrische auto heeft een laadpaal voor thuis. 

 

Waar staan al die laadpalen?

Wil je precies weten waar al die laadpalen staan, dan kun je het beste een app downloaden. Met onze InCharge app vind je bijna alle laadpalen op één overzichtelijke kaart, ook de laadpalen binnen ons netwerk in andere landen. Je navigeert er makkelijk naartoe met Google Maps. En van tevoren zie je of de laadpaal bezet is.

In andere landen

In Noord-West Europese landen staan tegenwoordig al behoorlijk veel laadpalen. Met name in Oost-Europa is dat nog anders. Ga je op vakantie, kijk dan dus eerst of er laadpalen in de buurt staan van je bestemming(en) en hoe het zit met de route naar je bestemming(en) toe.

 

Ons oplaadnetwerk InCharge

We lopen voorop als het gaat om het mogelijk maken van fossielvrij leven. Daarom investeren we al jaren in ons oplaadnetwerk InCharge, nu al een van de grootste oplaadnetwerken van Europa. Met onze laadpas kan je laden bij 235.000 laadpunten. Daarvan zijn 28.000 laadpunten van onszelf. De andere laadpunten zijn van andere aanbieders die hun laadpunten openstellen voor ons netwerk. Je vindt ze in Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. 

Tot 2030 gaan we daar zelf 200.000 laadpalen bij plaatsen, in Nederland en in andere landen in Europa. Daar komen nog flink wat laadpunten van andere aanbieders bij. De groei die we voor ons zien is dus enorm. 

Als je wilt weten waar al die laadpunten staan, check dan onze InCharge app.


Openbaar laden