18.05.2021 | 4 minuten

Hoeveel laadpalen staan er in Nederland?


Er staan steeds meer laadpalen in Nederland. Inmiddels ongeveer 100.000. Dat komt doordat elektrisch rijden steeds populairder wordt. En dat maakt dat er nóg meer laadpalen komen, waardoor elektrisch rijden weer populairder wordt. Dat heeft ervoor gezorgd dat je in Nederland nu altijd wel een laadpaal in de buurt vindt. 

Nergens zoveel laadpalen als in Nederland

Elektrisch rijden is niet overal zo populair als hier in Nederland. In Noord-West Europa rijden er behoorlijk wat elektrische auto’s rond. Maar in andere delen van de wereld ligt dat aantal flink lager. En nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland.

Nu, zomer 2022, staan er ongeveer 100.000 openbare laadpalen in Nederland. Verder staan er veel zogeheten semi-publieke laadpalen, dat zijn laadpalen die voor iedereen toegankelijk zijn, maar op privéterrein staan. Denk bijvoorbeeld aan een wegrestaurant of een parkeergarage. 

Ook thuis hebben veel mensen een laadpaal

Omdat elektrisch rijden steeds populairder wordt, kiezen steeds meer mensen voor een laadpaal thuis. Ongeveer twee derde van alle mensen met een elektrische auto heeft een laadpaal voor thuis.  

Steeds meer snelladers langs de snelweg

Dan heb je nog de zogeheten snelladers, die je meestal langs de snelweg vindt. Daar staan er nu, zomer 2022, meer dan 3.100 van in Nederland. Wil je weten waar je al die laadpalen vindt, download dan onze InCharge app. Daarin vind je alle laadpalen binnen ons oplaadnetwerk, de laadtarieven, en navigeer je makkelijk naar de dichtstbijzijnde laadpaal. 

Ons eigen oplaadnetwerk: InCharge

Bij Vattenfall zetten we stevig in op elektrisch rijden. Zo bouwen we aan ons eigen oplaadnetwerk InCharge, nu al een van de grootste oplaadnetwerken van Europa, met laadpunten in Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Noorwegen. In totaal zijn dat er al meer dan 320.000. In 2030 willen we 200.000 eigen laadpalen hebben.

Je laadt het voordeligst bij onze laadpunten met onze InCharge laadpas


Openbaar laden
Laden in de toekomst