Er zijn veel applicaties en laadpassen die je kan gebruiken voor het laden van je elektrische auto. Maar welke moet je nou eigenlijk gebruiken? Kies een laadpas die bij je rijgedrag past.
Woon je in Nederland? Kijk dan eens naar de top 10 laadpassen in Nederland.
Met de Chargemap app kan je alle oplaadpunten in Nederland terugvinden en een route uitstippelen. Ben je veel onderweg in het buitenland? Kies dan een laadpas die je in heel Europa kan gebruiken. En met de ABRP-app kan je dan je route en laadstops van tevoren plannen als je naar het buitenland gaat.
Met sommige apps kun je ook makkelijk zien waar de goedkoopste laadpalen zijn. Check ook wat voor laadpas je wil. Kies bijvoorbeeld voor een laadpas als sleutelhanger. Handig, want zo raak je hem niet snel kwijt.
Als je een elektrische auto koopt, hoop je daar natuurlijk jarenlang plezier van te hebben. Een belangrijke manier om dit te doen, is door goed voor de accu van je auto te zorgen. Probeer je accu zoveel mogelijk tussen de 20% en 80% opgeladen te houden. Dan blijft ‘ie topfit.
Veel elektrische auto’s hebben slimme laadopties. Daarmee kan je bijvoorbeeld een laadlimiet instellen of een schema maken om te laden. En kan je je accu gezond tussen die 20% en 80% houden. Ook de temperatuur speelt een grote rol. Hele erge hitte of kou kan invloed hebben op de levensduur van je accu. Parkeer in de zomer in de schaduw of in een garage in de winter. Zo staat je auto beschut tegen de hoge of lage temperaturen.
Goed om te weten: bij lage temperaturen heeft de accu minder kracht en duurt opladen langer. Wil je weten hoe je je auto in de winter het beste gebruikt?
Lees dan onze vijf tips om met je elektrische auto de winter goed door te komen.
Je accu gezond houden hangt ook af van hoeveel je laadt bij snelle of normale laadpalen. De meeste laadpalen die je in de stad vindt zijn normale laders. Daarbij is je accu vaak binnen 5 tot 6 uur voor 80% opgeladen.
Maar je hebt ook snelladers bijvoorbeeld langs de snelweg. Die zijn voor e-rijders die onderweg zijn en snel hun auto willen opladen. In een halfuur is je accu zo goed als vol.
Veel snelladen kan de levensduur van je accu verkorten. Normaal laden is rustiger voor je accu en vaak goedkoper, vooral bij openbare laadpalen of thuis. Af en toe snelladen kan geen kwaad, maar heb je de tijd? Kies dan voor normaal laden. Beter voor je accu en vaak ook voor je portemonnee.
Wat je betaalt bij een openbare laadpaal hangt af van wie de eigenaar van de laadpaal is, wat voor laadpas je gebruikt en waar de laadpaal staat.
Als we kijken naar je laadpas, de pasaanbieder bepaalt het laadtarief. Dit tarief kan op verschillende manieren zijn opgebouwd. Je betaalt bijvoorbeeld per minuut, per sessie of per kWh. Het kan ook zijn dat je een abonnement betaalt.
Hoe jouw laadtarief precies werkt, kun je terugvinden in de app of op de website van je laadpas of -app.
Op onze website lees je meer over laadtarieven en hoe ze zijn opgebouwd.
Je kan ook extra kosten voorkomen door je auto op tijd van de laadpaal te halen als deze al volledig is opgeladen. Blokkeertarieven zorgen ervoor dat laadplekken goed gebruikt worden, maar kunnen snel oplopen als je de plek onnodig bezet houdt. Zorg daarom dat je een push notificatie hebt aanstaan in je app als je auto klaar is met laden.
Probeer te laden tijdens daluren dan heb je vaker een goedkoper tarief. Dit komt doordat de vraag naar energie dan lager is. Maar je kan ook gebruik maken van slimme laadtoepassingen.
Het Nederlandse stroomnet raakt vol. Daarom wordt op veel plekken netbewust laden gebruikt. Dit betekent dat auto's langzamer laden als er veel vraag naar stroom is, meestal in de vroege avond. Als de vraag naar stroom hoog is, is de prijs ook hoog.
Sommige laadpaalbeheerders gebruiken variabele tarieven. Met sommige laadpalen kun je kiezen wanneer je wilt laden. Je laadt dan automatisch op de goedkoopste uren. Dit zijn slimme laadtoepassingen. Stel je zet je auto aan een laadpaal en deze staat daar zes uur. Met een slimme laadtoepassing kun je ervoor zorgen dat je auto alleen wordt opgeladen tijdens de drie goedkoopste uren binnen de periode van zes uur. Zo ben je prijsbewust aan het laden. Dit maakt laden makkelijker en goedkoper.
Netbewust en prijsbewust laden zijn voorbeelden van slim laden. Hierbij kan het zijn dat je auto langzamer of niet laadt als de vraag of prijs hoog is. Wil je dit niet, laad dan buiten de piekuren of schakel de slimme laadfunctie uit. Dan laadt je auto direct op, maar dit kan duurder zijn.
Voor een zorgeloze oplaadervaring is het handig om een kabel van minimaal 5 meter mee te nemen. Zo kun je altijd de laadpaal bereiken, hoe je ook geparkeerd staat. Niemand vindt het leuk om iedere keer de auto te moeten verplaatsen omdat de kabel niet lang genoeg is.
Daarnaast is het goed om te weten dat je bij sommige laadplekken zowel een laadtarief als een parkeertarief betaalt. Dit betekent dat je niet alleen betaalt voor de elektriciteit die je verbruikt, maar ook voor de tijd dat je geparkeerd staat.