30.11.2023 | 3 minuten

5 tips om met je elektrische auto de winter goed door te komen


De winter begint bijna, dus voor veel elektrisch rijders is de vraag: hoe zorg ik tijdens de winter zo goed mogelijk voor mijn elektrische auto? We helpen je aan de hand van vijf tips zo slim mogelijk de winter door te komen:

  • Parkeer je elektrische auto in een garage
  • Verwarm je elektrische auto bij de laadpaal
  • Hou rekening met genoeg laadtijd
  • Gebruik de eco-modus voor een groter rijbereik
  • Gebruik stoelverwarming in plaats van ‘gewone verwarming’
     

Iedereen die een smartphone heeft, weet dat de accuduur afneemt als het kouder wordt. Dat geldt ook voor de accu in een elektrische auto. 

Een accu werkt het best bij een temperatuur tussen de 15 en 35 graden. Zorgen lagere temperaturen ervoor dat je andere routes moet rijden? Minder klantbezoeken kunt afleggen? Of nog erger: halverwege stil komt te staan. Zeker niet. 

1. Parkeer je elektrische auto in een garage  

Vooral voor mensen met een lease-auto geldt dat ze vaak de mogelijkheid hebben in een garage te parkeren. Dat raden we aan, want bij lage temperaturen heeft de accu minder vermogen. Ook de laadtijd is langer. Je kunt je elektrische auto daarom het beste in een garage parkeren. Het liefst onder de grond. Daar is het minder koud dan op een open parkeerplaats. Extra voordeel: als er een laadpaal staat, laadt je elektrische auto dus ook sneller op.  

Ik wil meer informatie over…

Een zakelijke laadpaal 

Een laadpaal voor thuis
 

2. Verwarm je elektrische auto bij de laadpaal 

In de winter wordt het koud in je auto als die stilstaat. Warm daarom je elektrische auto op terwijl die oplaadt aan een laadpaal. Bij de meeste elektrische auto’s is dat makkelijk: aanbieders van laadpalen hebben apps waarmee je je auto kunt voorverwarmen. Dat heeft geen invloed op het rijbereik van je elektrische auto.   

 

Extra tip voor wie een lange rit maakt van huis naar werk of andersom:

hou je auto sneeuw- en ijsvrij. Veeg de sneeuw van je elektrische auto voordat je oplaadt. Dat vermindert het gewicht van je auto tijdens het rijden. En het zorgt ervoor dat je batterij sneller opwarmt.

3. Hou rekening met genoeg laadtijd 

Het duurt in de winter iets langer om je elektrische auto op te laden. Hou daar dus rekening mee als je een rit wilt maken. Laad je auto ‘s nachts op als je de volgende ochtend weg wilt. En is er een laadpaal op de plek waar je naartoe gaat, gebruik die dan voor de terugweg.

Zeker voor mensen die dagelijks naar hun werk rijden, is het belangrijk daar van tevoren rekening mee te houden.

4. Gebruik de eco-modus voor een groter rijbereik  

Als je in eco-modus rijdt, gebruik je minder stroom. Dat is altijd zo, en in de winter zorgt het er ook nog eens voor dat je veiliger rijdt. Die eco-modus maakt namelijk dat minder stroom naar de wielen gaat. Zo trek je wat langzamer op, wat vooral veiliger is als de weg glad is. 

Ookal is het normaal gesproken beter om je accu niet tot 100% op te laden, is het soms slim dat in de winter wel te doen. Lange rit voor de boeg? Dan kun je best een keer tot 100%. 

5. Gebruik stoelverwarming in plaats van ‘gewone verwarming’ 

Een gewone verwarming verspreidt de warme lucht door je hele auto. Stoelverwarming geeft je lichaam direct warmte. Dat is een stuk duurzamer én efficiënter in stroomgebruik. Hetzelfde geldt voor stuurverwarming, als je dat hebt. Je verwarmt je handen, zonder de hele auto te hoeven verwarmen. Zo bespaar je flink wat stroom, want je gewone verwarming kan een paar graden lager, of zelfs helemaal uit.