10.07.2024 | 2 minuten

Vattenfall InCharge wint aanbesteding − forse groei laadpunten in Noord-Brabant en Limburg


De openbare laadinfrastructuur in Noord-Brabant en Limburg krijgt de komende jaren een stevige impuls. Vattenfall InCharge realiseert in de komende jaren maar liefst 22.000 laadpunten in 78 gemeenten.

De afgelopen jaren zijn in Limburg en Brabant in totaal meer dan 37.000 openbare laadpunten geplaatst. Door de nieuwe aanbesteding groeit het aantal de komende vier jaar naar 59.000 stuks. Vattenfall, dat ook de eerste twee reeksen laadpalen plaatste, kwam met het beste aanbod en heeft de Europese aanbesteding van het project gewonnen. De beide provincies besteden de laadinfrastructuur aan namens de betrokken gemeenten.

 

Energietransitie


De uitbreiding van de laadinfrastructuur in beide provincies sluit nauw aan bij de energietransitie. Bij de aanbesteding stelden beide provincies hoge eisen op het gebied van onder meer cyberveiligheid, prijstransparantie en gebruikersgemak. Opvallend is, naast de forse uitbreiding van laadpunten, met name de plaatsing van nieuwe laadpunten op basis van het daadwerkelijk gebruik door rijders van elektrische voertuigen. Daarbij wordt op basis van actuele gegevens gekeken waar de laadbehoefte het hoogst is. 


Daarnaast is er aandacht voor de verdeling van laadcapaciteit op basis van beschikbare energie (netbewust laden). Dit is een onderdeel van het Nationale programma ‘Slim laden voor iedereen’ van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). 


Voor Vattenfall is de gunning in Limburg en Noord-Brabant een mogelijkheid om te laten zien hoe het inspeelt op de ontwikkelingen. Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall InCharge: “Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op elektrische voertuigen. We zien ernaar uit om samen met onze partners het laadpalennetwerk verder te ontwikkelen en de huidige en toekomstige e-rijders zo goed mogelijk te faciliteren. Daarbij staat het gebruiksgemak centraal. Zo krijgen al onze nieuwe laadpalen een display met prijs- en laadinformatie. Verder is het door slim laden mogelijk om de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet optimaal te benutten, waarmee we het laadnetwerk uitbreiden en zo goed mogelijk inspelen op de piekmomenten.” 


Dit is een gezamenlijk persbericht.

Ga voor het volledige persbericht naar de newsroom van de provincie

 


Openbaar laden
Laadpaal en opladen