03.11.2022 | 2 minuten

Wat doet InCharge met oude laadpalen?


Als een van de eerste bedrijven in Nederland recyclet InCharge gebruikte laadpalen. Benieuwd hoe we dit doen? Lees hier meer.

InCharge plaatst elk jaar duizenden laadpalen. Daarnaast hebben we het doel om binnen een generatie energieneutraal te zijn. Daarom zijn we kritisch gaan kijken naar hoe we omgaan met laadpalen die stukgaan en vervangen moeten worden. Een belangrijk onderwerp, want zeker de komende jaren zullen veel laadpalen het einde van hun levensduur bereiken en dus afgedankt worden. Als Vattenfall InCharge willen we dat zo circulair mogelijk doen. Daarom hebben we hiervoor twee partners in de arm genomen hiervoor: Weee Nederland en Refurn. Zij zamelen door heel Nederland afgedankte apparaten in en halen die uit elkaar en hergebruiken de apparaten, onderdelen en/of geoogste materialen.

Liever hergebruik dan recycling

Weee Nederland doet de inzameling van afgedankt elektronische spullen voor producenten, gemeenten en retailers. “We willen dit niet alleen recyclen, maar bovenal waarde toevoegen in de keten,” zegt projectdirecteur Henk Bos. “Het geld dat we besparen met het hergebruik gebruiken we om mensen in dienst te nemen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.” Goed voor het milieu én voor de werkgelegenheid! Weee Nederland doet dit samen met Refurn, dat zich richt op het hergebruiken van onder meer cv-ketels, zonnepanelen en sinds einde 2021 ook van elektrische laadpalen. Samen zamelen ze zo per jaar 50.000 ton aan e-waste in. “We kijken eerst of we producten een tweede leven kunnen geven, in plaats van ze te recyclen,” zegt Vincent de Graaf van Refurn. “Want veel apparaten of onderdelen blijken nog prima te functioneren. Hergebruik kost veel minder energie en bespaart grondstoffen.” Zowel hergebruik als recycling zijn de afgelopen tijd nog veel interessanter geworden door de grondstoffenschaarste en leveringsproblemen bij veel producenten. Natuurlijk is het zo dat elk onderdeel of apparaat dat wordt hergebruikt eerst wordt getest volgens een vast protocol. Zo weten we zeker dat we alleen goed functionerende onderdelen hergebruiken.

Mieren in omvormers

InCharge is de eerste aanbieder van laadpalen in Nederland die zijn laadpalen zoveel mogelijk hergebruikt en recyclet. Door in te zetten op hergebruik ontdekken we soms ook zaken waardoor we de kans op storingen bij bestaande laadpalen kunnen verkleinen. De Graaf: “Omdat we onderdelen met de hand demonteren, inspecteren en testen, ontdek je ook dingen waardoor apparaten in de toekomst minder snel stuk hoeven te gaan. Zo zagen we mieren in de omvormers zitten. Die horen daar niet te kunnen komen. Zo kwamen we erachter dat het nog wel eens vergeten wordt om de laadkasten aan de onderkant goed af te dichten. Dat is nu opgenomen in het installatieprotocol. De afsluiting is dus erg belangrijk: die is er om te voorkomen dat er ongedierte binnen kan komen. Kijk, daar was je anders dus niet achter gekomen. Dan had je er gewoon een nieuwe omvormer ingezet en klaar. Tot die ook weer stuk gaat natuurlijk.” Op dit moment is het aantal laadpalen dat gerecycled wordt nog relatief beperkt. Maar de komende jaren zullen duizenden laadpalen vervangen worden. Dan komt de opgedane expertise goed van pas en kunnen vele tonnen aan hoogwaardige materialen en producten hergebruikt of gerecycled worden.