Wat is het OCPP eigenlijk? Het OCPP is ontworpen en ontwikkeld om de communicatie tussen een laadpunt voor een elektrische auto en een centraal systeem, dat wordt gebruikt voor het bedienen en beheren van laadpunten, in goede banen te leiden.
Dat Vattenfall InCharge nu wordt gecertificeerd voor de nieuwste versie, OCPP 2.0.1, betekent dat de veiligheid van onze laadpalen op het hoogst mogelijke niveau komt. Belangrijk: je wil tenslotte niet dat jouw kaartgegevens kunnen worden onderschept en dan door anderen gebruikt kunnen worden om gratis te laden, bijvoorbeeld.
Maar veiligheid speelt breder. Zo is het heel moeilijk om laadpalen te hacken die werken met OCPP 2.0.1. Als een laadpaal niet goed beschermd is tegen hacken, is dat niet alleen vervelend voor de eigenaar van de laadpaal. Ook kunnen gehackte laadpalen gebruikt worden om bijvoorbeeld het elektriciteitsnet te destabiliseren.
De overheid zal certificering voor deze standaard dan ook waarschijnlijk verplicht gaan stellen bij openbare aanbestedingen.
Door OCPP 2.0.1 wordt het ook technisch mogelijk dat je zonder laadpas kunt laden: het enige wat je hoeft te doen is de laadkabel aansluiten en je auto begint met laden.
Nu zijn niet alle laadpalen hier al klaar voor. Daarom kun je met OCPP 2.0.1 straks ook betalen met je bankpas, omdat er een directe verbinding is met een bankterminal.
Een andere belangrijke innovatie is dat elektrische auto's elektriciteit kunnen gaan teruggeven aan het elektriciteitsnet of aan je eigen huis wanneer er bijvoorbeeld veel vraag is naar elektriciteit, maar het weinig waait of de zon niet schijnt.
Heel belangrijk, want doordat we meer zon- en windenergie gaan gebruiken en doordat we steeds meer elektrisch gaan rijden, zul je grotere pieken en dalen krijgen in het elektriciteitsverbruik en –aanbod.
Elektrische auto’s kunnen zo een grote bijdrage leveren bij het opvangen hiervan. Ze worden namelijk ‘batterijen op wielen’ en kunnen reageren op plotselinge pieken en dalen in de energievraag, of in het energie-aanbod. Zo helpen ze ons energiesysteem stabieler te maken.
Grote veranderingen staan nu dus voor de deur. Toch is het niet zo dat dit allemaal morgen al realiteit is. Zo bestaan de auto’s die hiervoor geschikt zijn nog niet. Maar die gaan er de komende jaren wel komen.
Wij zijn er in elk geval klaar voor.