02.02.2023 | 2 minuten

Over de stijgende laadtarieven bij publieke laadpalen


Niemand met een elektrische auto kan het zijn ontgaan: afgelopen half jaar zijn de laadtarieven bij publieke laadpalen van Vattenfall (en andere aanbieders) vaak flink omhoog gegaan. Maar soms ook niet.

Energieprijs bepaalt de laadprijs

Door de scherpe stijging in de elektriciteitsprijzen moeten we onze tarieven aanpassen. Volgens de afspraken die we met de concessieverleners hebben gemaakt, mogen we de prijs aanpassen op basis van kostenontwikkelingen, zoals de prijs van elektriciteit. Hoe dat precies gebeurt, verschilt per concessie.

Om dezelfde reden hoeven we ons laadtarief soms ook niet aan te passen, omdat we nog een ‘oud’ energiecontract hebben lopen. We kunnen daarom in Gelderland en Overijssel een laag laadtarief blijven aanbieden van € 0,3025 per kWh, incl btw. Iets wat niet onopgemerkt is gebleven.

Hogere btw

De tweede reden van de gestegen laadtarieven is dat de lagere btw op energie per 1 januari is teruggedraaid, waardoor er weer 21 procent btw geheven wordt op elektriciteit. Dat op zichzelf zorgt al voor een forse stijging van de laadprijzen.

Zo hebben we onze laadtarieven in Brabant en Limburg verhoogd naar € 0,40 per kWh incl btw – nog steeds een van de laagste tarieven in de markt.

Amsterdam

Een bijzonder verhaal is Amsterdam, waar onze laadprijs is gestegen naar €0,6781 per kWh. Dat is een forse prijs, en een gevolg van het feit dat onze concessie daar is verlopen. Equans is daar nu de concessiehouder.

Omdat we voor de overbrugging naar Equans apart elektriciteit moesten inkopen en de elektriciteitsprijzen op dat moment scherp waren gestegen, kwamen we er niet onderuit om de prijs fors te verhogen. Ons nieuwe tarief in Amsterdam geldt totdat onze laadpalen zijn overgenomen door Equans. Dat gebeurt in stappen tussen 7 januari en 1 juli 2023. EV-rijders in Amsterdam betalen bij deze laadpalen daarna het tarief van Equans.

Natuurlijk is het niet prettig voor EV-rijders dat de laadprijzen vaak zo zijn gestegen. We begrijpen ook dat mensen hier soms van schrikken. We doen er daarom alles aan om die prijsstijgingen zo beperkt mogelijk te houden.