16.12.2022 | 3 minuten

Energie-update


Hoe staat de vlag erbij op de snel veranderende energiemarkten? We praten u bij in onze energie-update.

We zien nog steeds een stabiele aanvoer van energie, maar de laatste weken is het flink kouder geweest dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. En dat merkte je op de energiemarkten. De afgelopen week en de week daarvoor zijn de prijzen van elektriciteit op de termijnmarkten daarom met gemiddeld 10% gestegen en die van gas met 3%.

Koud en weinig wind

Vorige week werd iedere dag meer dan een half procent van de Nederlandse gasvoorraden verbruikt, waardoor de vullingsgraad nu is gedaald tot 82,76%. Wel goed om te weten is dat de temperatuur gemiddeld 6 graden Celsius lager lag dan gemiddeld voor de tijd van het jaar en dat er erg weinig windenergie beschikbaar was – de opbrengst van windenergie in Noordwest-Europa is ongeveer 50% minder dan gemiddeld in deze tijd van het jaar.

In voorgaande jaren werd er in deze tijd van het jaar meer gas uit de voorraden onttrokken, terwijl de temperaturen toen duidelijk hoger waren. De effecten van energiebesparing zijn dus duidelijk zichtbaar.

Meer rust op termijnmarkten

Voor volgende week wordt voorspeld dat zowel de temperaturen als de windsnelheden weer omhoog gaan tot waarden die normaal zijn voor de tijd van het jaar. In dat geval zal het tempo waarmee gebruik gemaakt moet worden van de gasvoorraden ook weer afnemen.

Goed nieuws is dat op de termijnmarkten nu wel een lichte daling is ingezet. Dit is komt onder andere doordat verschillende Franse kerncentrales sinds dit weekend weer operationeel zijn, door de constante aanvoer van LNG en door de voorspellingen dat het de komende weken iets minder koud zal worden.

De termijnmarkten lijken daarmee weer iets meer tot rust te komen. Door de op dit moment goedgevulde gasopslagen en de toenemende aanvoer van LNG naar Europa, neemt de angst voor tekorten aan gas deze winter af.

Boycot Russische olie

Maandag 5 december is de boycot van Russische olie ingegaan. Naast het EU-verbod dat er geen Russische olie meer naar Europese havens vervoerd mag worden, is er ook nog een prijsplafond ingesteld. Dit prijsplafond, dat is ingesteld op 60 dollar per vat, betekent dat verzekeraars olie en olieproducten die uit Rusland worden vervoerd niet mogen verzekeren als ze verkocht zijn voor een prijs boven het prijsplafond. Deze boycot is mogelijk omdat de meeste verzekeraars van olie in Europa gevestigd zijn en rederijen de producten niet onverzekerd willen vervoeren. Deze boycot zal naar verwachting echter nauwelijks effect hebben op de gas- of elektriciteitsmarkten. Vroeger was er een sterke koppeling tussen de gas en olieprijs, maar de laatste jaren is die koppeling vrijwel volledig verdwenen.