16.12.2022 | 1 minuut

Hoe kun je het dak van je huis beter isoleren? | Besparingstips van Vattenfall


Met de sterk gestegen energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar manieren waarmee ze op energie kunnen besparen. Zeker nu de winter is begonnen. Omdat InCharge onderdeel is van Vattenfall, leek het ons interessant om energietips van de energie-adviseurs van Vattenfall te delen in deze nieuwsbrief. Dit keer: Hoe kun je het dak van je huis beter isoleren? En wat scheelt het?

Door de oliecrisis van 1973 kwam er veel meer aandacht voor energiebesparing. Daarom hebben woningen die gebouwd zijn vanaf 1975 dakisolatie. Dit zit meestal onder de dakpan. Wel is de dikte van de isolatie met elk bouwjaar steeds beter (ofwel dikker) geworden. Bij huizen die nu gebouwd worden, praat je al over diktes van tien centimeter.

Ook al heb je een woning van 1975 of later, dat betekent nog niet dat het met de isolatie wel goed zit. Een woning van einde jaren zeventig heeft minder isolatiedikte dan een woning uit bijvoorbeeld 2006. En dat heeft weer invloed op het energieverbruik.

Heb je een woning die is gebouwd voor 1975?

Dan zal deze in de meeste gevallen geen geïsoleerd dak hebben (tenzij daar later alsnog iets aan gedaan is natuurlijk). Maar zo’n woning kan wel geïsoleerd worden. Dat kan aan de binnenzijde van het zolderdak (zie foto) of samen met nieuwe dakpannen aan de buitenkant.

Besparing door isolatie


Ga je van geen naar goede isolatie van je dak, dan is dit gemiddeld de besparing per jaar als je uitgaat van een gasprijs van 1,20 euro per m3: 

 

Woningtype Gas Besparing
Tussenwoning 400 m3 450 euro
Hoekwoning 420 m3 500 euro
2-onder-1-kap 440 m3 550 euro
Vrijstaande woning 700 m3 800 euro 

 

Bron: Milieu centraal