Je laadpunt

Wat zijn dat voor laadpunten?

Laadvermogen tot 22kW
Beide laadpunten hebben een laadvermogen tot 22 kW. Het werkelijke laadvermogen van je laadpunt in kW stroom hangt af van de instellingen van je laadpunt en of je auto de laadsnelheid wel of niet begrenst. Verder heeft ook je laadkabel, het laadvermogen van je elektrische auto en het type aansluiting in je meterkast invloed op het werkelijke laadvermogen.

We zorgen altijd een zo hoog mogelijk laadvermogen te leveren zonder daarbij de aansluiting in je meterkast te overbelasten. Als je elektrische auto of je meterkast een 1-fase aansluiting heeft, stellen we je laadpunt ook in op 1-fase.

Met of zonder vaste kabel
Als een vaste kabel aan een laadpunt kapot gaat, moet het hele laadpunt worden vervangen. Het is daarom handiger om een laadpunt zonder vaste kabel te nemen en de losse laadkabel die je standaard bij je elektrische auto krijgt te gebruiken.

 

 

Verzwaring van je meterkast

Als je een 1-fase aansluiting in je meterkast hebt, maar je elektrische auto een 3-fase aansluiting heeft, kan het handig zijn je meterkast te verzwaren van 1-fase naar 3-fase. Zo laadt je auto sneller op. Een voorbeeld: bij een laadvermogen van 11 kW is een 3-fase laadpaal 3 keer sneller dan een 1-fase laadpaal. Een accu met een capaciteit van 60 kW is dan in minder dan 6 uur opgeladen, in plaats van in 16 uur.

Om die netverzwaring mogelijk te maken, bereiden wij je meterkast voor en stellen je laadpunt in op 1-fase. Daarna kan je netbeheerder je meterkast verzwaren van 1-fase naar 3-fase en komen wij nog een keer bij je langs om je laadpunt in te stellen op 3-fase.

Je netbeheerder rekent een bedrag voor je verzwaring van rond de € 300. Daarnaast kan het zijn dat je vastrecht (periodieke stroomkosten) hoger zijn met een 3-fase aansluiting. Vraag aan je netbeheerder hoe dat precies zit.

Let op:

  • Alleen jij kan een netverzwaring aanvragen
  • Alleen wij kunnen je meterkast voorbereiden
  • Alleen je netbeheerder kan de aansluiting van je meterkast verzwaren

 

 

Je meterkast

Hoe kan ik dat zien?

1-fase of 3-fase
Als je een 1-fase aansluiting hebt, staat er '220/230V' op de kWh-meter. En als je een 3-fase aansluiting hebt, zie je '3x220/230V', '380/400V' of '380' op de kWh-meter staan.

Voorbeeld van een 1-fase aansluiting (kijk naar het '230 V'):

Voorbeeld van een 3-fase aansluiting (kijk naar het '3 x 230/400'): 

Ampère
Ook de hoeveelheid ampère zie je in je meterkast. Er zijn dan twee mogelijkheden:

 

 

1] Een smeltzekering, met een gele achterkant 25 ampère, met een zwarte achterkant 35 ampère.

2] Een installatieautomaat, met een tekstje waarin het aantal ampère staat.

 

Check je type aansluiting bij je netbeheerder
Als je het niet zeker weet, vraag dan je netbeheerder wat voor aansluiting je hebt.

 

Dynamic Load Balancing


Om ervoor te zorgen dat je laadpaal een zo hoog mogelijk vermogen heeft, installeren we Dynamic Load Balancing op je laadpaal. Je installatie moet daarvoor aan een paar voorwaarden voldoen. 

Wat is Dynamic Load Balancing
Met Dynamic Load Balancing zorg je dat het beschikbare vermogen in je meterkast wordt verdeeld over je laadpaal en je apparaten in huis. Heb je in je huis minder stroom nodig, dan gaat er meer stroom naar je laadpaal. En heb je minder stroom nodig voor je laadpaal, dan gaat er meer stroom naar je huis. Zo maak je optimaal gebruik van het beschikbare vermogen van je meterkast.

Waar moet mijn installatie aan voldoen om Dynamic Load Balancing te laten werken?

- Voor Dynamic Load Balancing heb je een slimme meter met DSMR 4.0 of hoger nodig, met een vrije P1-poort.

Als je niet weet of je een slimme meter met DSMR 4.0 of hoger hebt, checkt de monteur dat voor je tijdens de installatie.

Als je geen P1-poort vrij hebt op je slimme meter, bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen hebt, installeren we voor € 13,92 incl. btw een P1-splitter. Zo kunnen we toch je slimme meter gebruiken.

Als de afstand tussen je laadpaal en je meterkast meer dan 20 meter is, kunnen we een versterker gebruiken om toch Dynamic Load Balancing te installeren. Dat kost €47,39 incl. btw.


Je klantnummer

Je klantnummer vind je op de factuur die je via je mail ontvangt. Hij staat in de rechterbovenhoek en het begint met 70. 

Je vergoedingstarief uitrekenen

Voordat je je stroomkosten kan laten verrekenen, moet je aan ons je vergoedingstarief doorgeven. Dat tarief is wat je gemiddeld betaalt per kilowattuur (kWh) inclusief BTW. Dit reken je zelf uit. Het is belangrijk dat je het tarief inclusief BTW doorgeeft, zodat we de juiste vergoeding betalen.

Als je een enkel tarief hebt betaal je één vast bedrag per kWh. Bij een piek- en daltarief betaal je vaak in de daluren minder en in de piekuren meer per kWh. Bij een dynamisch tarief gebruik je het voorschot.

 

Voor een enkel tarief zoek je naar het getal dat staat bij 'Totaal variabele leveringskosten enkeltarief'. Dat getal rond je af op vier cijfers achter de komma. Dit is je thuislaadvergoedingstarief.

 

Bij een dynamisch tarief gebruik je het tarief waarmee het voorschot ingeschat. Die vind je in de app van je energieleverancier. Let erop dat je niet het kale tarief in vult. Maar inclusief btw en energiebelasting.

 

Voor een piek- en daltarief moet je weten wat je in de daluren en piekuren per kWh betaalt en daar het gemiddelde van nemen. Je telt dus de totale variabele leveringskosten van je piek tarief op bij de totale variabele leveringskosten van je daltarief.

Om het gemiddelde van die getallen uit te rekenen tel je ze bij elkaar op en deel je het door twee. Het getal wat daaruit komt rond je af op vier cijfers achter de komma. Dit is je thuislaadvergoedingstarief.


Stel je bent een Vattenfall klant. Dan log je in bij ‘Mijn Vattenfall’. Daar vind je de prijsopbouw van je stroomkosten.

 

Zet voor je gaat rekenen je overzicht op "Inclusief BTW". Die knop zit rechtsonder in de hoek van je prijsopbouw.

 

 

 

Bij een enkel tarief is in dit voorbeeld je thuislaadvergoedingstarief hetzelfde als je 'Totaal variabele leveringskosten enkeltarief', afgerond op vier cijfers achter de komma. 

Je tarief wordt dan € 0,2168

 

Bij een piek- en daltarief tel je de totale variabele leveringskosten per kWh van je piek- en daltarief bij elkaar op. Daarna deel je het door twee.

Bijvoorbeeld:

Piektarief = € 0,3672 per kWhDaltarief = € 0,3389 per kWh


€ 0,3672 + € 0,3389 = € 0,7061
€ 0,7061 / 2 = € 0,35305 gemiddeld per kWh


Je tarief wordt dan € 0,3531

Denk je dat je uitkomst te laag is? Check dan of je wel de prijzen inclusief BTW hebt opgeteld.

 

Weet je niet zeker of je het juiste tarief hebt uitgerekend of kom je er niet uit? Neem dan contact op met je energieleverancier.