18.05.2021 | 4 minuten

Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Laadpaal en Opladen'

Hoeveel laadpalen staan er in Nederland?

Er staan steeds meer laadpalen in Nederland. Dat komt doordat elektrisch rijden steeds populairder wordt. En dat maakt weer dat er meer laadpalen komen, waardoor elektrisch rijden nóg populairder wordt. Dat heeft ervoor gezorgd dat je nu altijd wel een laadpaal in de buurt vindt. Hoeveel laadpalen Nederland telt en waar die laadpalen staan, lees je op deze pagina.

 

 

Nergens zoveel laadpalen als in Nederland

Elektrisch rijden is niet overal zo populair als hier in Nederland. In Noord-West Europa rijden er behoorlijk wat elektrische auto’s rond. Maar in andere delen van de wereld ligt dat aantal flink lager. En nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland.

Begin 2022 stonden er ongeveer 59.000 openbare laadpalen in Nederland. Verder staan er veel zogeheten semi-publieke laadpalen, dat zijn laadpalen die voor iedereen toegankelijk zijn, maar op privéterrein staan. Denk bijvoorbeeld aan een wegrestaurant of een parkeergarage. Daarvan stonden er begin 2022 ook nog eens rond de 39.000.

Ook thuis hebben veel mensen een laadpaal

Omdat elektrisch rijden steeds populairder wordt, kiezen steeds meer mensen voor een laadpaal thuis. Dat is makkelijk, want dan heb je altijd een plekje om te parkeren én om te laden. Begin 2022 hadden 244.000 huishoudens een laadpaal op hun eigen terrein.

Steeds meer snelladers langs de snelweg

Dan heb je nog de zogeheten snelladers, die je meestal langs de snelweg vindt. Daar stonden er begin 2022 al 3.243 van in Nederland. Wil je weten waar je al die laadpalen vindt, download dan onze InCharge app. Daarin vind je alle laadpalen binnen ons oplaadnetwerk, de laadtarieven, en navigeer je makkelijk naar de dichtstbijzijnde laadpaal. 

 

 

Ons eigen oplaadnetwerk: InCharge

Bij Vattenfall zetten we stevig in op elektrisch rijden. Zo bouwen we aan ons eigen oplaadnetwerk InCharge, nu al een van de grootste oplaadnetwerken van Noord-Europa. InCharge telde begin 2022 ongeveer 120.000 laadpunten in ons netwerk. Daarvan zijn 32.000 onze eigen Vattenfall laadpunten. Om elektrisch rijden zo zorgeloos mogelijk te maken proberen we ook altijd de beste laadtarieven te bieden. Je laadt het voordeligst als je onze laadpas gebruikt bij één van de 32.000 Vattenfall punten. In de komende jaren komen daar nog tienduizenden laadpunten extra bij. Verder leveren we zakelijke laadpalen voor bedrijven en laadpalen voor thuis. 

;