18.05.2021 | 4 minuten

Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Laadpaal en Opladen'

Hoeveel laadpalen staan er in Nederland?

Er staan steeds meer laadpalen in Nederland. Dat komt doordat elektrisch rijden steeds populairder wordt. En dat maakt weer dat er meer laadpalen komen, waardoor elektrisch rijden nóg populairder wordt. Dat heeft ervoor gezorgd dat je nu altijd wel een laadpaal in de buurt vindt. Hoeveel laadpalen Nederland telt en waar die laadpalen staan, lees je op deze pagina.

 

 

Nergens zoveel laadpalen als in Nederland

Elektrisch rijden is niet overal zo populair als hier in Nederland. In Noord-West Europa rijden er behoorlijk wat elektrische auto’s rond. Maar in andere delen van de wereld ligt dat aantal flink lager. En nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland.

Eind 2020 stonden er bijna 40.000 openbare laadpalen in Nederland. Verder staan er veel zogeheten semi-publieke laadpalen, dat zijn laadpalen die voor iedereen toegankelijk zijn, maar op privéterrein staan. Denk bijvoorbeeld aan een wegrestaurant of een parkeergarage. Daarvan stonden er eind 2020 ook nog eens 23.618.

Ook thuis hebben veel mensen een laadpaal

Omdat elektrisch rijden steeds populairder wordt, kiezen steeds meer mensen voor een laadpaal thuis. Dat is makkelijk, want dan heb je altijd een plekje om te parkeren én om te laden. Eind 2020 hadden 169.000 huishoudens een laadpaal op hun eigen terrein.

Steeds meer snelladers langs de snelweg

Dan heb je nog de zogeheten snelladers, die je meestal langs de snelweg vindt. Daar stonden er eind 2020 al 2.027 van in Nederland.
Wil je weten waar je al die laadpalen vindt, download dan onze InCharge app. Daarin vind je alle laadpalen binnen ons oplaadnetwerk en navigeer je makkelijk naar de dichtstbijzijnde laadpaal.

 

 

Ons eigen oplaadnetwerk: InCharge

Bij Vattenfall zetten we stevig in op elektrisch rijden. Zo bouwen we aan ons eigen oplaadnetwerk InCharge, nu al een van de grootste oplaadnetwerken van Europa. InCharge telde eind 2020 ongeveer 85.000 laadpunten in Nederland, België, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In de komende jaren komen daar nog tienduizenden laadpunten extra bij.
Verder leveren we zakelijke laadpalen voor bedrijven en laadpalen voor thuis.

;