Elektrisch rijden is anders dan rijden op benzine of diesel. Dat roept soms vragen op. Kun je wel ver genoeg rijden? Zijn er genoeg laadpunten onderweg? En hoelang duurt het laden?
In dit artikel leggen we uit wat de meest voorkomende twijfels zijn en vooral: waarom een vakantie met een elektrische auto prima te doen is. Met een goede voorbereiding rijd je ontspannen naar je bestemming.
Veel mensen zijn bang dat ze onderweg zonder stroom komen te staan, omdat ze niet op tijd een laadpaal kunnen vinden.
Gebruik een routeplanner om van tevoren je route langs laadpalen te plannen. Zo weet je precies waar je kunt laden en kom je niet voor verrassingen te staan. Zorg ook altijd voor een back-upplan. Als een laadpaal bezet is of niet werkt, kun je makkelijk doorrijden naar een andere laadpaal.
Deze tools kunnen je daarmee helpen:
In deze tools kan je vaak makkelijk zien wat het laadvermogen is en met welke stekker je kan laden. Slim plannen voorkomt verrassingen onderweg.
Niet elke laadpas kan laden in het buitenland. En soms is dat lastig uitzoeken.
Veel laadpassen hebben een overzicht waar je kan laden. Onze laadpas kan bijvoorbeeld laden door heel Europa, maar niet overal. Je kan direct in onze app of via de kaart kijken waar je kan laden met onze laadpas.
Neem voor de zekerheid altijd 2 laadpassen mee. Bijvoorbeeld onze laadpas en die van de ANWB.
Ook kan je via sommige apps direct betalen met een creditcard of betaalpas. Dan weet je zeker dat je kan laden.
Opladen duurt langer dan tanken. Sommige mensen maken zich zorgen over de wachttijden.
Opladen bij een snellader is duurder maar een stuk sneller dan met normaal laden. Bij snelladers van 50kW zijn de meeste accu’s vol binnen een uur. Bij super snelladers zit je vaak al binnen 20 minuten op 80%. Vaak kan je ook bij laders de live beschikbaarheid volgen.
Kies ook je laadmoment slim uit. Het is sowieso verstandig om bij lange ritten vaak pauze te nemen. Laad je auto op als je gaat lunchen of even een uitgebreidere koffiebreak neemt. Dan ben je niet alleen aan het wachten maar benut je die tijd goed door uit te rusten.
Laadtarieven hangen af van de locatie van de laadpaal, van wie de laadpaal is en hoe je je laadsessie start. Het is dus soms lastig om precies te weten hoeveel je betaalt per kWh.
Laadapps laten niet alleen zien wanneer een laadpaal vrij is, maar ook welk tarief daar geldt. Verder kan je op de website van de laadpas die je gebruikt vaak ook terugvinden wat de kosten zijn.
Handige apps hiervoor zijn:
Let ook altijd op verbogen kosten zoals kleeftarieven of roaming kosten in het buitenland.
Een elektrische auto werkt anders dan een auto op benzine of diesel. Sommige mensen zijn onzeker om voor het eerst met hun nieuwe elektrische auto een lange rit te maken.
Rijd een paar langere ritten in Nederland om te wennen aan laden onderweg. Bekijk hoe je auto reageert op snelweggebruik, airco, of een volle kofferbak. Oefen met verschillende laadpalen: snelladers, AC-laders, publieke laadpunten.
En maak een checklist voor vertrek. Hieronder hebben we een auto vertrekchecklist voor je gemaakt:
Ook kan je online altijd tips vragen aan andere e-rijders. Op forums, Facebookgroepen of via de ANWB vind je veel ervaringsverhalen. Veel mensen delen hun routes, favoriete laadplekken en handige tips.
In de stad is het steeds makkelijker om laadpalen te vinden. Maar in natuurgebieden is dat lastiger, omdat er daar minder geplaatst wordt.
Als je een elektrische auto hebt is het handig om een camping of vakantiebestemming te kiezen die laden aanbiedt. Zo heb je altijd een laadpaal om op terug te vallen.
Steeds meer campings in Europa bieden laadpunten aan voor elektrische auto’s.
Zoek op websites zoals:
Filter op “laadpaal aanwezig” of neem vooraf contact op met de camping.
Gebruik geen standaard campingstekker of verlengsnoer om je auto op te laden. Dit is vaak niet toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Alleen laden aan een officiële laadpaal is veilig en verantwoord.
Als je camping geen laadpaal heeft, kijk dan naar laadpunten in de buurt (bijv. in het dorp of bij een supermarkt).