20.11.2024 | 2 minuten

Welke laadpaal past bij je bedrijf?


Kies voor de laadoplossing die het beste past bij jouw bedrijf en je bezoekers: een normale lader (ac), snellader (dc) of een combinatie. Martijn Santbergen is één van onze e-mobility consultants en adviseert dagelijks onze klanten over hun laadoplossing op maat. In dit artikel vertelt hij het verschil, op welke plekken welke laadoplossingen handig zijn en tips bij het kiezen.

Normaal laden (AC-laders)

Met een normale laadpaal duurt het wat langer om een elektrische auto op te laden dan bij een snellaadpaal. Dat komt, omdat normale laders opladen met een lager vermogen, omdat ze laden met wisselstroom.

De accu van een elektrische auto laadt op met gelijkstroom, dus die wisselstroom moet eerst worden omgezet in een omvormer. De omvormers in elektrische auto's hebben een beperkte capaciteit en zorgen er dus voor dat er een maximaal vermogen zit aan wisselstroom. Een elektrische auto die ingeplugd is bij een normale lader is ongeveer binnen 2 tot 4 uur opgeladen.

Martijn: “Ik praat met klanten vaak over het samenspel tussen het maximale laadvermogen van de laadpaal, het beschikbaar vermogen vanuit de aansluiting en het maximale laadvermogen van de elektrische auto. Dat bepaalt uiteindelijk de daadwerkelijke laadsnelheden die gerealiseerd kunnen worden.”

Een normale lader is handig voor plekken zoals:

  • Kantoren
  • Parkeergarages
  • Pretparken

Snelladers (DC-laders)

Bij snelladers laad een elektrische auto een stuk sneller op. Snelladers laden met een hoger vermogen  (vanaf 50 kWh) en laden meteen met gelijkstroom. Je laadt dus met een hoger vermogen direct in je accu. Binnen 1 uur zijn de meeste accu’s van elektrische auto’s weer 80% vol.

Een snellader is handig als je veel bezoekers hebt die kort langskomen. Of als er elektrische voertuigen laden met grote accu’s, zoals vrachtwagens of dienst- en bestelwagens. Snelladers zijn handig voor plekken zoals:

  • Hotels
  • Fastfoodketens
  • Supermarkten
  • Winkelcentra
  • Evenementenlocaties

Naast snelladen heb je ook nog super snelladen. Dan laad je vanaf 150 kW.

Lees hier meer over (super) snelladen.

 

Snel- en normaal laden combineren

Passen beide type laders bij je bedrijf? Dan kan je ook laders combineren. Bij een winkelcentrum bijvoorbeeld: sommige bezoekers winkelen de hele dag, terwijl anderen even een snelle boodschap doen. Door beide snel- en normale laders aan te bieden, voldoe je aan de laadbehoefte van al je klanten met een elektrische auto.

Martijn: “Wie laadt op bij je laadpalen, met welk doel, wanneer op de dag en hoe lang?  Dat zijn de vragen die belangrijk zijn. Neem voldoende tijd om deze vragen volledig te beantwoorden. En inderdaad: meerdere scenario’s zijn mogelijk.”

Twijfel? Stel jezelf deze vragen

Martijn: “Twijfel je nog steeds? Stel jezelf dan ook deze 3 vragen. Als je die duidelijk kan beantwoorden wordt het kiezen van je laadoplossingen een stuk makkelijker:

  • Wat is de behoefte? Komen e-rijders voor een snelle pitstop of hebben ze de tijd om lang te laden?
  • Hoelang moet het duren om de elektrische auto op te laden?
  • Wat voor netaansluiting past bij je locatie?

Zorg dat je zoveel mogelijk informatie hebt over wie opladen aan jouw palen straks. Dan kunnen we je zo goed mogelijk adviseren en met een passende laadoplossing komen.”

Je kan natuurlijk ook altijd een belafspraak maken met ons. Onze experts zoals Martijn adviseren je graag over een laadoplossing die het beste bij je past.

 

Ik wil een adviesgesprek

 

 

Zakelijk laden