13.07.2020 | 5 Minuten

De kosten van elektrisch rijden


Een brandstofauto is goedkoper dan een elektrische auto. De accu van elektrische auto's zijn nu namelijk nog duur. Maar omdat benzine of diesel duurder is dan stroom, verdien je je elektrische auto na een tijd weer terug. Bekijk het overzicht met alle kosten rond elektrisch rijden.

De financiële voordelen van elektrisch rijden

 • Stroom is goedkoper dan benzine of diesel
 • Een elektrische auto is in onderhoud goedkoper dan een brandstofauto
 • Je profiteert van belastingvoordelen: lagere motorrijtuigenbelasting, lagere belasting van personenauto’s en motorrijwielen, en over de eerste € 45.000 een lage bijtelling van 8% per jaar

De aankoopprijs van elektrische auto's

In de tabel hieronder zie je een overzicht van een aantal populaire elektrische auto’s van dit moment en hun prijs.

Auto  Accu (kWh)  Actieradius (km)  Gem.   laadduur   standaard   openbaar   laadpunt  Prijsindicatie
BMW i3 94 Ah  33  180  3 uur  € 39.000
Nissan LEAF   2018  40  370  10,5 uur  € 35.000
Opel Ampera-E  60  380  16,5 uur € 41.000
Renault ZOE R90  40  300  3,5 uur € 33.000
Tesla Model S75  75  410  6,5 uur € 89.000
Volkswagen   e-Golf  33  200  4,5 uur  € 39.000Een netverzwaring in je meterkast

Als je een laadpaal voor thuis wilt, dan heb je een aparte stroomgroep nodig in je meterkast. Verder heb je voor sommige auto’s een 3-fasenaansluiting nodig. Als je die nog niet hebt, kunnen wij je meterkast voor je ombouwen. Daarnaast betaal je voor zo’n netverzwaring eenmalig extra kosten aan je netbeheerder. Op onze pagina over je meterkast lees je hier alles over.

 

De kosten voor slim laden

Slim je elektrische auto opladen doe je met ons InCharge Smart abonnement. Daarmee krijg je:

 • Een slimme laadpaal
 • Inzicht in al je laadsessies via My InCharge
 • De nieuwste updates voor je laadpaal via My InCharge
 • Automatisch je  stroomkosten verrekend
 • Smart charging mogelijkheden

 

Je laadpas en de laadkosten


Met onze gratis Vattenfall InCharge laadpas kun je overal laden: thuis, op het werk en onderweg. Bij de ene laadpaal betaal je iets meer dan bij de andere, en snelladen is duurder dan regulier laden. Wil je precies weten hoe dat zit, lees dan alles over onze laadpas en tarieven.

Laadpas en tarieven

 

De kosten per kilometer


Brandstofprijzen wisselen behoorlijk. De prijzen voor stroom zijn een stuk stabieler. En omdat er met stroomleveranciers vaak een vaste prijs wordt afgesproken, blijft de prijs voor stroom de komende jaren gelijk. Hoeveel stroom een laadpaal verbruikt hangt af van het laadvermogen van je elektrische auto.

Gemiddeld kost een kWh stroom thuis € 0,23. In het geval van een Tesla Model S met een laadvermogen van 73 kWh, betaal je € 16,79. Als je dit omrekent naar de prijs per kilometer, dan betaal je 4,6 cent per kilometer. Dat is minder dan de helft van wat je gemiddeld per kilometer betaalt voor een brandstofauto.

 

Goedkoper laden door zelf stroom op te wekken

Met zonnepanelen kun je je eigen stroom opwekken. Zo zorg je voor 100% fossielvrije stroom en is het laden van je elektrische auto goedkoper. Als je wilt weten wat zonnepanelen kosten en hoeveel stroom je ermee opwekt, doe dan onze Zonnepanelen Check.

Doe de Zonnepanelen Check

 

Bijkomende maandelijkse kosten voor elektrisch rijden

Net als voor brandstofauto’s betaal je voor een elektrische auto ook:

 • wegenbelasting
 • autoverzekering
 • schoonmaakkosten
 • eventueel pechhulp

Subsidie en lage bijtelling


Consumenten kunnen vanaf 1 juli 2020 subsidie aanvragen voor de aankoop van een elektrische auto: € 4.000 voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor een tweedehands elektrische auto. De regeling geldt alleen voor auto's met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de € 12.000 en € 45.000. Én een minimale actieradius van 120 kilometer. De subsidie is beschikbaar tot eind 2025.

Bedrijven kunnen de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische auto's of laadpalen aanvragen. Daarnaast verlaagt de overheid de bijtelling voor zakelijk gebruik in 2021. En komt er een subsidie van € 3.430 voor de aankoop van een elektrische auto. Die subsidie loopt in 2024 af naar € 1.830.

Ook gemeenten bieden subsidies voor elektrische auto’s. In Amsterdam bijvoorbeeld, geldt een flinke subsidie voor 100% elektrische personenauto’s, taxi’s, bestelauto’s, vrachtwagens en bussen die dagelijks veel kilometers maken. Meer over subsidies en regelingen lees je op de website van Nederland Elektrisch.

 

 


Ook interessant

 

 

 

Alles over elektrisch rijden

Geen benzine of diesel meer in je auto, maar elektriciteit: een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Bekijk de belangrijkste onderwerpen rond elektrisch rijden en laden.

Alles over elektrisch rijden

 

Veelgestelde vragen

Elke dag beantwoorden we verschillende vragen rond elektrisch rijden en laden. De veelgestelde vragen zetten we voor je op een rij. 

Veelgestelde vragen

 

We helpen je graag op weg

Als je een vraag hebt, bel ons dan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 op 088 363 7991. Of laat je terugbellen. We denken graag met je mee.

Bel me terug

;