09.07.2020 | 4 Minuten

Wat is laadpaalkleven en wat doen we eraan?


Er zijn steeds meer elektrische auto’s en laadpalen in Nederland. Dat zien we natuurlijk graag. Hoewel er over heel Nederland al best veel publieke laadpalen zijn, kan het soms zijn dat bepaalde laadpalen vaak bezet zijn.

Gebruik een laadpaal efficiënt

Daarom is het belangrijk dat laadpalen efficiënt worden gebruikt. Want het is natuurlijk vervelend als je je auto wil opladen en een laadpunt lange tijd bezet is door een al opgeladen auto, ofwel een laadpaalklever.

Wat is laadpaalkleven?

Laadpaalkleven is het onnodig bezet houden van een oplaadpunt door een elektrische auto. Meestal heb je het over laadpaalkleven als een elektrische auto na het laden langer dan 24 uur nog verbonden is met een laadpaal. Gelukkig doen de meeste EV-rijders dit zelden of nooit, zo blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar voor wie zijn of haar auto graag wil opladen, maar dit niet kan door een laadpaalklever, is elk geval er een te veel. Dat begrijpen we heel goed.

Toch is het niet zo simpel als het lijkt, want wanneer is een auto gestopt met laden en waarom?

Smart Charging kan ervoor zorgen dat een auto langer staat

Zo zijn steeds meer laadpalen uitgerust met smart charging. Dat houdt onder meer in dat een auto alleen oplaadt tijdens uren dat er veel groene stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat de zon schijnt of omdat er veel wind staat.

Terugleveren en dan weer opladen

Ook kan het zijn dat een auto zelfs elektriciteit teruglevert aan het net tijdens uren dat er veel vraag is naar elektriciteit, om daarna weer op te laden. Zeker in de toekomst zal dit steeds vaker gebeuren. Verder kan een laadpaal ook in storing zijn, waardoor de bestuurder besluit de auto te laten staan.

Wat doet Vattenfall InCharge?

Als Vattenfall InCharge zijn we altijd bereid om gemeenten te ondersteunen bij het beheren van laadpalen door data over bezette en defecte laadpalen te delen.

Wat doet de gemeente?

Maar gemeenten bepalen zelf de regels rond het laden bij publieke laadpunten, en gaan ook zelf over de handhaving van die regels. Gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor het beleid en voor de uitvoering van dat beleid.


Ook interessant


 

 

Alles over elektrisch rijden

Geen benzine of diesel meer in je auto, maar elektriciteit: een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Bekijk de belangrijkste onderwerpen rond elektrisch rijden en laden.

Alles over elektrisch rijden

 

Veelgestelde vragen

Elke dag beantwoorden we verschillende vragen rond elektrisch rijden en laden. De veelgestelde vragen zetten we voor je op een rij. 

Veelgestelde vragen

 

We helpen je graag op weg

Als je een vraag hebt, bel ons dan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 op 088 363 7991. Of laat je terugbellen. We denken graag met je mee.

Bel me terug

;