13.03.2024 | 1 minuut

Vattenfall InCharge werkt samen om 35.000 nieuwe openbare oplaadpunten te realiseren


Vattenfall InCharge gaat de komende vier jaar met twee andere exploitanten maximaal 35.000 publieke laadpunten plaatsen en beheren in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Daarvoor heeft projectorganisatie MRA-Elektrisch namens 74 gemeenten een aanbesteding uitgeschreven. De eerste laadpalen kunnen al vanaf medio 2024 op straat staan.

Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall InCharge: “Wij zijn ontzettend blij met het winnen van de aanbesteding en dat we samen met Shell ubitricity en TotalEnergies een bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheidsdoelen van de betrokken provincies. Met de slim laden-technologie, eenvoudige betaalmogelijkheden voor elektrische rijders én maatwerk voor gemeenten willen we elektrisch rijden voor iedereen makkelijk en betaalbaar maken.”

Slim laden en variabele laadtarieven

In de aanbesteding is rekening gehouden met het overbelaste elektriciteitsnet, ook wel netcongestie genoemd. Elektriciteitsnetten moeten verzwaard worden. Dat kost echter tijd en tot het zover is, moet het net efficiënter benut worden. Daarom ondersteunen de Vattenfall-laadpalen slim laden, waarbij de laadsessie wordt afgestemd op de netbelasting of de stroomprijs. Zo kan Vattenfall het vermogen van de laadpalen tijdelijk verminderen op die plekken op het net waar de vraag naar elektriciteit tijdelijk te hoog is, bijvoorbeeld in de avondpiek als iedereen thuiskomt.  

Het slim laden-algoritme zorgt er ook voor dat er wordt geladen op de momenten dat de stroomprijs laag is, op basis van de prijzen op de dagvooruitmarkt voor stroom. Dit gebeurt automatisch, waardoor de e-rijder er niets van hoeft te merken. Door het laden af te stemmen op de beste prijs, besparen laadklanten op hun laadsessie. De stroomprijs ligt vaak laag op momenten waarop er veel aanbod is van zonne- en windenergie.

Laden in de toekomst
Openbaar laden