16.09.2021 | 2 minuten

Wat je wilt weten over OCPP 2.01


Om elektrisch rijden zo makkelijk mogelijk te maken, werken verschillende leveranciers met elkaar samen. Ze zorgen bijvoorbeeld dat hun laadpalen door iedereen te beheren zijn met één zogeheten protocol: het Open Charge Point Protocol, afgekort OCPP. 

Dat maakt het makkelijk voor partijen om een laadpaal op afstand te bedienen, nieuwe functies toe te voegen of van beheerder te wisselen. En gemeentes besparen op die manier kosten op aanvragen en procedures.

De 9 voordelen van OCPP 2.01 voor jou

Ons systeem is OCPP 2.01 gecertificeerd. In gewone taal betekent dat dat onze systemen voldoen aan de laatste standaarden. Ook de laadpalen van onze leveranciers moeten daar binnenkort aan voldoen. 

Wat jij daaraan hebt: 

1. Supersnel een laadsessie starten

Bijna direct nadat je je laadpas voor de lezer houdt, start de laadpaal met laden. 


2. Minder storingen 

De laadpaal kan op afstand worden beheerd. Daardoor kunnen fouten sneller worden opgelost. En ook onderhoud op afstand wordt makkelijker. Laadpalen hebben daardoor minder vaak storingen. 


3. Laden zonder laadpas 

Als je auto ISO15118 heeft, kun je voortaan zonder laadpas laden. De auto regelt het zelf zodra je de laadkabel aansluit. Via datzelfde ISO15118 kun je instellen of je stroom wilt terugleveren, of je uitgesteld wilt laden of automatisch wilt starten of stoppen bij een bepaalde prijs. 


4. Extra veilig laden 

Net als computers kunnen laadpalen worden gehackt. Een hacker kan dan op iemand anders’ kosten laden of zorgen dat een auto in brand vliegt. Met OCPP 2.01 wordt het hacken van een laadpaal veel moeilijker. 


5. Betalen met je pinpas of telefoon

Met OCPP 2.01 kun je een bankpaslezer inbouwen. Ofwel: elektrisch rijders kunnen er dan betalen met hun laadpas of telefoon. 


6. Je ziet de tarieven en de lopende laadsessie op het scherm

Op veel laadpalen zit een scherm. Op dat scherm kun je de tarieven en de voortgang van een laadsessie zien. 


7. Makkelijker overstappen naar een andere leverancier

Met OCPP 2.01 kunnen afnemers van laadpalen aan het einde van hun contractperiode makkelijker overstappen naar een andere leverancier. 


8. Meer onderdelen worden actief gemonitord

Je kunt nu als afnemer van een laadpaal alle onderdelen van een laadpaal actief monitoren. Denk aan de beveiliging, de meter, het beheer, de stekker, het scherm, de paslezer, en meer. Zo kunnen storingen sneller worden opgelost.


9. Je voldoet aan alle eisen voor laadpalen

In sommige landen is OCPP 2.01 verplicht, zoals in Nederland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Met OCPP 2.01 is duidelijk dat een laadpaal voldoet aan de eisen die in die landen voor laadpalen bestaan. 


Laden in de toekomst