16.09.2021 | 2 minuten

OCPP 2.0


Binnen E-mobility moeten veel leveranciers met elkaar samenwerken om een goede dienstverlening aan te bieden. We gebruiken bekende protocollen op laadpalen die door alle laadpaalbeheerders wordt gebruikt. Op die manier kunnen ze makkelijker op afstand werken en is een aanpassing zo geregeld. Als gemeente bespaar je hoge kosten en er komen geen ingewikkelde aanvragen en procedures meer bij. We lopen graag voorop om de beste dienstverlening aan gemeenten te kunnen bieden.

Als eerste in de markt hebben we op grote schaal OCPP 2.0 en OCPP2.01 geïnstalleerd op een groot aantal van onze laadpalen. Het Open Charge Point Protocol (OCPP) is ontworpen en ontwikkeld om de communicatie tussen een laadpunt voor een elektrische auto en een centraal systeem, dat wordt gebruikt voor het bedienen en beheren van laadpunten, vast te leggen. We blijven altijd de nieuwste versie gebruiken. Op dit moment gebruiken we versie OCPP 2.0.1 van het Open Charge Point Protocol.

Hoe werkt het OCPP - Open Charge Point Protocol

Het OCPP is een open protocol dat door iedere beheerder van de laadpaal wordt gebruikt in Nederland. Het zorgt ervoor dat we met laadpalen van verschillende leveranciers kunnen werken. Als na een tijd de behoefte van de gemeente verandert of er zijn nieuwe mogelijkheden, dan zijn we flexibel en kunnen we snel en makkelijk de laadpalen aanpassen. Bijvoorbeeld door de software beter te beveiligen of we voegen nieuwe functies toe voor slim laden.