13.06.2024 | 2 minuten

Nieuwe EU-wetgeving 2025: voldoet je parkeerplaats aan de eisen rond elektrisch laden?


Vanaf 1 januari 2025 moeten utiliteitsgebouwen met een eigen parkeerplaats met meer dan twintig parkeerplaatsen, aan nieuwe eisen voldoen. Op deze pagina lees je wat die eisen zijn.

Minimaal één laadpaal bij meer dan twintig parkeerplekken

Ben je eigenaar van een winkelcentrum, kantoorpand, sporthal of een soortgelijke bestemming? En heb je meer dan twintig parkeerplekken? Dan moet je vanaf 1 januari 2025 volgens de nieuwe EU-richtlijnen minimaal één laadpaal hebben geïnstalleerd. 

Voor nieuwe bedrijfsgebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen gold al dat er voor minimaal twintig procent van de parkeerplekken minimaal één laadpaal moet zijn.

Bereid je voor op de toekomst: ook in 2027 weer nieuwe eisen

Als je gaat investeren in laadpalen, is het slim om vooruit te kijken. Niet alleen naar de nieuwe eisen die vanaf 2025 gelden, maar ook de verwachte nieuwe eisen vanaf 2027. Het voorstel is nu om vanaf dat jaar voor elke tien parkeerplekken minimaal één laadpaal aan te bieden en voor de helft van de plekken bekabeling aan te leggen.

5 antwoorden op 5 vragen rond de nieuwe richtlijnen

Willem van Waes, Vattenfall InCharge Key Account Manager, beantwoordt vijf vragen over de nieuwe richtlijnen:

1. Wat is de beste strategie voor wie zich wil voorbereiden op de eisen die gaan gelden?
Het belangrijkste nu is om op tijd in actie te komen. De nieuwe eisen zijn duidelijk. Daarom kan je nu al uitzoeken wat je moet doen om aan die richtlijnen te voldoen. Zo voorkom je plotselinge verrassingen en heb je tijd om je zaken goed in kaart te brengen.

2. Waarom is het slim om nu al je documenten in te vullen en een leverancier te zoeken?
Rust en goede service. Als je kiest voor verschillende partijen die allemaal een onderdeel van de totaaloplossing bieden, heeft dat meer afstemming en planning nodig. Als je één leverancier kiest, is alles op elkaar afgestemd en heb je meer opties om te kiezen wat goed bij je past.

3. Wat zijn de nieuwe EU-eisen vanaf januari 2025?
Bestaande openbare gebouwen met meer dan twintig parkeerplaatsen moeten vanaf 2025 minimaal één laadpaal bieden. Verder kun je als gebouweigenaar zelf het totaal aantal laadpalen kiezen.

4. Hoe kunnen bedrijven voldoen aan de nieuwe eisen voor laadinfrastructuur met hun huidige netaansluiting?
Je kunt je netaansluiting optimaal benutten door een aantal zaken.

a. Laat je laadpalen hun vermogen onderling goed verdelen.
b. Gebruik Dynamic Load Balancing, zodat je je beschikbare vermogen slim gebruikt: zo ga je nooit over je capaciteit heen en leveren je laadpalen stroom wanneer het kan.

5. Welke voordelen voor de economie en het milieu zie je in het investeren in laadpalen op commerciële parkeerplaatsen?
Met laadpalen stimuleer je elektrisch rijden en draag je daarmee indirect bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Gemiddeld draagt één laadpaal per jaar bij aan 25.000 duurzamer gereden kilometers. Verder kun je wat verdienen met je laadpalen, door je ze open te stellen voor anderen. Je verdient dan het verschil tussen het laadtarief en het tarief dat je zelf voor stroom betaalt. Zo verdien je je laadpalen vanzelf weer terug.

Meld je aan

We helpen je graag op weg met onze tips. Schrijf je in en wij sturen je onze 8 tips voor bij het aanvragen van een offerte.

Krijg onze tips
Zakelijk laden