1. Thuis
  2. Laadpaal
  3. Aansluiting laadpaal thuis

Een laadpaal aansluiten in je meterkast

Hoe snel kun je thuis elektrisch opladen? Dat ligt aan het laadvermogen van je auto, maar ook aan netaansluiting van je huis. Je laadpaal wordt namelijk aangesloten in je meterkast. En die ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. Je leest hier hoe je jouw aansluiting checkt en wat dat voor je betekent.

Aansluiting voor je laadpaal thuis

Als je thuis een laadpaal voor je auto laat installeren, dan wordt deze aangesloten op je meterkast. Dit gaat via een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting. Maar de aansluiting in je meterkast moet ook aan een paar punten voldoen. Laat daarna het werk uitvoeren door een erkende monteur. Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit wat je vooraf moet checken. 

1-fase of 3-fasenladen?

Je huis heeft een meterkast met een 1-fase of een 3-fasenaansluiting. Ga je een laadpaal aansluiten op je meterkast? Dan is het laadvermogen van een 3-fasenaansluiting 2 tot 3 keer sneller dan 1-fase. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase-aansluiting, nieuwere huizen een 3-fasenaansluiting. 

Laadpaal Aanbevolen meterkastaansluiting
1-fase 16A (3.7 kW) 1x35A
1-fase 32A (7.4 kW) 3x35A
3-fase 16A (11 kW) 3x25A
3-fase 32A (22 kW) 3x50A

Daarnaast zit er in je elektrische auto een 1-faselader of een 3-fasenlader. Auto's met een 3-fasenlader laden sneller op dan auto's met een 1-faselader. Wil je deze extra laadkracht benutten? Dan heb je ook wel een 3-fasenaansluiting nodig in je meterkast.  

Doe de meterkast check

De aansluiting in je meterkast bepaalt de maximale laadsnelheid van een laadpaal bij je thuis. Of je een 1-fase of 3-fasenaansluiting hebt kun je zelf zien in de meterkast. Let hierbij op de voltage en de stroomsterkte.

Welke aansluiting heb je?

  1. Staat er '220/230V' op de kWh-meter?
    Dan heb je een 1-fase-aansluiting.
  2. Staat er '3x220/230V', '380/400V' of '380' op de kWh-meter?
    Dan heb je een 3-fasenaansluiting.

Wat is de stroomsterkte?

Ook stroomsterkte, uitgedrukt in ampère, bepaalt voor een deel je laadvermogen. Je hebt een smeltzekering óf een installatieautomaat. 

Type Stroomsterkte
Smeltzekering

Smeltzekering met een gele achterkant (25 ampère).
Smeltzekering met een zwarte achterkant (35 ampère)

Installatieautomaat

Op je installatie-automaat staat het aantal ampère.



Check je type aansluiting bij je netbeheerder

Kom je er niet uit? Vraag dan aan je netbeheerder wat voor aansluiting je hebt.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Dit is het maximale laadvermogen van je huis

Met de informatie uit je meterkast kun je nu het maximale laadvermogen van je huis bepalen. Op basis hiervan kun je bepalen of je dit voldoende vindt, of aanpassingen op je meterkast nodig hebt.

Meterkast aansluiting Maximaal
laadvermogen
van het
laadpunt*
Voorbeeld: oplaadtijd
met 60
kWh accu
Hoeveel kilometers
na 1 uur
(bij verbruik van 17 kW/100 km)
1-fase en 25A of 1x35A 3,6 kW 16 uur 21 km
1-fase en 40A 7,4 kW 8 uur 44 km
3-fasen en 25A 11 kW 5 uur 65 km


*Het maximale vermogen bij 3-fasen is afhankelijk van het voertuig. De getallen zijn gebaseerd op een 3-fasen aansluiting

 

Een aparte stroomgroep voor je laadpaal

Voor je laadpaal heb je een aparte stroomgroep in je meterkast nodig. Zo blijft je laadpaal altijd werken. Ook als je in huis een stroomstoring hebt. Daarnaast voorkom je dat je laadpaal andere apparaten op dezelfde groep in de weg zit. Je meterkast raakt zo dus niet overbelast.

Wil je een 3-fasenaansluiting? Verzwaar je meterkast

Stel: je hebt een elektrische auto met een 3-fasenaansluiting. Of je bent van plan om er in de toekomst een te kopen. Dan is die geschikt voor snel thuisladen. Als je thuis een 1-fase-aansluiting in je meterkast hebt, kun je dit extra laadvermogen nu niet benutten. Gelukkig is het mogelijk om je meterkast te verbeteren. Dit wordt ook wel ‘verzwaren’ genoemd. Je netwerkbeheerder maakt dan een 3-fasen aansluiting in je meterkast.

Ondersteunt je auto geen 3-fasenladen? Dan is een verzwaring nog steeds de moeite waard. Je loopt met een 3-fasenaansluiting minder snel op tegen de limieten van je meterkast.

Een 3-fasenaansluiting aanvragen 
Je 3-fasenaansluiting aanvragen gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting. Doe je aanvraag zo vroeg mogelijk, want de wachttijd kan een paar maanden zijn. Voor het verzwaren rekent je netbeheerder een bedrag van rond de € 300. Daarnaast kan het zijn dat je periodieke stroomkosten hoger zijn met een 3-fasenaansluiting. Vraag aan je netbeheerder hoe dat precies zit. 

Stappenplan netverzwaring

  1. Je vraagt zelf netverzwaring aan bij je netbeheerder
    Doe dit zo snel mogelijk in verband met doorlooptijden.

  2. Je maakt een afspraak bij ons voor het klaarmaken van je meterkast
    Bel ons hiervoor op 088 363 7991. Of app ons op 020 892 0133.

  3. We komen langs en maken je meterkast klaar voor 1-faseladen
    Hierna kun je een laadpunt aansluiten en laden op normale snelheid.

  4. Netverzwaring vindt plaats
    Je netbeheerder komt langs om de aansluiting van je meterkast te verzwaren.

  5. We komen nóg een keer bij je langs
    We maken je meterkast klaar voor 3-fasenladen. Hierna is snelladen mogelijk met een elektrische auto met 3-fasenaansluiting.

Dynamic Load Balancing

Afhankelijk van je stroomverbruik raden wij soms aan om Dynamic Load Balancing te nemen. Hiermee voorkom je overbelasting, stroomuitval en hoef je in veel gevallen je meterkast niet te verzwaren. Dynamic Load Balancing verdeelt de stroom in je huis over je elektrische apparaten en je elektrische auto. Zo heb je altijd genoeg stroom in huis, genoeg stroom voor je elektrische auto en je meterkast raakt niet overbelast. Dat is handig én voordelig: je bespaart namelijk op de kosten van een netverzwaring.

Voor Dynamic Load Balancing heb je wel een slimme meter nodig in je meterkast. En een speciale p1-poort in je meterkast: DSMR 4.0-4.2 of SMR 5.0. Dit kan je zien op je slimme meter. Ook goed om te weten: je hebt alleen de optie tot Dynamic Load Balancing bij de Alfen Eve Single.

Let op: voor Dynamic Load Balancing leggen we extra datakabel aan tijdens het klaarmaken van bij je laadpunt. Wil je dit? Dan moet je dit regelen vóórdat we bij je langs komen. 

Lees meer over laadpalen