09.07.2020 | 3 minuten

De aansluiting in je meterkast voor een laadpaal thuis


Als je een laadpaal voor thuis wilt, moet de aansluiting in je meterkast aan een paar punten voldoen. Doe eerst zelf de meterkastcheck. Laat daarna het werk uitvoeren door een erkende monteur.

De meterkastcheck: 1-fase of 3-fase

Elektrische auto’s hebben een 1-faselader of een 3-faselader. Een 3-faselader laadt de accu sneller op dan een 1-faselader. Daarvoor heb je wel een 3-faseaansluiting nodig in je meterkast. Zo check je welke aansluiting je meterkast heeft:

1-fase of 3-fase
Als je een 1-fase aansluiting hebt, staat er '220/230V' op de kWh-meter. En als je een 3-fase aansluiting hebt, zie je '3x220/230V', '380/400V' of '380' op de kWh-meter staan.


Voorbeeld van een 1-fase aansluiting (kijk naar het '230 V'):


Voorbeeld van een 3-fase aansluiting (kijk naar het '3 x 230/400'): 


Ampère
Ook de hoeveelheid ampère zie je in je meterkast. Er zijn dan twee mogelijkheden:

 

 


1] Een smeltzekering, met een gele achterkant 25 ampère, met een zwarte achterkant 35 ampère.


2] Een installatieautomaat, met een tekstje waarin het aantal ampère staat.

 

Check je type aansluiting bij je netbeheerder
Als je het niet zeker weet, vraag dan je netbeheerder wat voor aansluiting je hebt.

Een aparte stroomgroep voor je laadpaal

Voor je laadpaal heb je een aparte stroomgroep in je meterkast nodig. Zo blijft je laadpaal altijd werken. Ook als je in huis een stroomstoring hebt. Daarnaast voorkom je dat je laadpaal andere apparaten op dezelfde groep in de weg zit. Je meterkast raakt zo dus niet overbelast.

Een netverzwaring: van 1-fase naar 3-fase

Als je een 1-fase aansluiting in je meterkast hebt, maar je elektrische auto een 3-fase aansluiting heeft, kan het handig zijn je meterkast te verzwaren van 1-fase naar 3-fase. Zo laadt je auto sneller op. 

Om die netverzwaring mogelijk te maken, bereiden wij je meterkast voor en stellen je laadpunt in op 1-fase. Daarna kan je netbeheerder je meterkast verzwaren van 1-fase naar 3-fase en komen wij nog een keer bij je langs om je laadpunt in te stellen op 3-fase.

Je netbeheerder rekent een bedrag voor je verzwaring van rond de € 300. Daarnaast kan het zijn dat je vastrecht (periodieke stroomkosten) hoger zijn met een 3-fase aansluiting. Vraag aan je netbeheerder hoe dat precies zit.

Let op:

  • Alleen jij kan een netverzwaring aanvragen
  • Alleen wij kunnen je meterkast voorbereiden
  • Alleen je netbeheerder kan de aansluiting van je meterkast verzwaren

Wil je je meterkast door ons laten voorbereiden? Bel ons dan op 088 363 7991. Of app ons op 020 892 0133.

Een 3 fase aansluiting aanvragen

Je 3 fase aansluiting aanvragen gaat altijd via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder zorgt vervolgens voor een veilige aanleg of verzwaring van je aansluiting.

Dynamic Load Balancing

Bij ons éénmalig € 165,29 excl. btw (€ 200 incl. btw)

Bij Dynamic Load Balancing wordt het beschikbare vermogen in je meterkast verdeeld over je laadpaal en de apparaten in huis. Heb je bijvoorbeeld een inductiekookplaat, jacuzzi en een warmtepomp, dan gebruik je op sommige momenten veel stroom in een korte tijd. Met Dynamic Load Balancing zorg je ervoor dat de stoppen in je meterkast op zo’n moment niet doorslaan.

Je hebt dus altijd genoeg stroom in huis, genoeg stroom voor je elektrische auto en je meterkast raakt niet overbelast. Dat is handig én voordelig: je bespaart namelijk op de kosten van een netverzwaring. Voor Dynamic Load Balancing heb je wel een slimme meter nodig in je meterkast met een speciale p1-poort: DSMR 4.0-4.2 of SMR 5.0. Dit kan je zien op je slimme meter.

Zelf instellen hoeveel stroom er naar je laadpaal gaat

In veel gevallen heb je Dynamic Load Balancing niet nodig. In plaats daarvan kun je ook ‘smart charging laadprofielen’ instellen. Daarmee stel je van tevoren in hoeveel stroom er op verschillende momenten van de dag naar je laadpalen gaat. Je kunt het vergelijken met het instellen van programma’s voor je thermostaat.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je laadpalen alleen werken tijdens daluren. Of je stelt een maximaal vermogen in voor tijden waarop andere apparaten veel stroom nodig hebben.