29.03.2021 | 3 minuten

Wat betekent ‘actieradius’?


Het rijbereik van een elektrische auto noemt men ook wel ‘actieradius’ of ‘range’. Kort gezegd geeft de actieradius aan hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu.

De capaciteit van de accu en hoe zuinig je rijdt als bestuurder, bepalen de actieradius:

  • Hoe groter de accu, hoe groter de actieradius is
  • Hoe lichter en gestroomlijnder de auto is, hoe groter de actieradius is

Ook de temperatuur heeft invloed; een accu werkt het beste tussen 15 en 25 graden Celcius. Bij hogere en vooral bij lagere temperaturen neemt de actieradius af.

 

Bedenk van tevoren hoe groot de actieradius moet zijn

Bij het kopen van een elektrische auto is het handig om van tevoren te bepalen hoe groot je actieradius moet zijn. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met of je ermee op vakantie wilt en of je makkelijker thuis, op werk of in de buurt kunt opladen. Hoe minder groot de afstanden zijn die je wilt afleggen en hoe makkelijker je kunt opladen, hoe minder actieradius je nodig hebt. Wil je ermee op vakantie en ga je vijf keer per week naar de andere kant van het land, dan is een grotere actieradius handig.

 

Over range anxiety

Misschien heb je weleens van ‘range anxiety’ gehoord, letterlijk vertaald ‘bereikangst’. Range anxiety gaat dus over de angst om niet genoeg rijbereik te hebben om de afstand die je wilt afleggen te kunnen rijden. Vooral als je lange stukken wilt rijden waar geen laadpalen langs de weg staan, speelt range anxiety een rol. Want als je met een lege accu langs de weg komt te staan, heb je een wegenwachtdienst nodig om je auto weer op te laden.

Gelukkig staan er in Nederland tegenwoordig zoveel laadpalen, dat je daar niet bang voor hoeft te zijn. Geen enkel ander land heeft zoveel laadpalen per inwoner als Nederland.

 

Op vakantie met je elektrische auto

Vooral als je op vakantie wilt met je elektrische auto speelt de actieradius een belangrijke rol. In West-Europa en Scandinavië staan er best veel laadpalen, maar vooral in Oost-Europa is dat aantal een stuk lager. Hou dus rekening met minder laadpalen en realiseer je dat sommige vakantiebestemmingen ver verwijderd zijn van een laadpaal.

Het is dus handig om je vakantie van tevoren te plannen. Beantwoord in ieder geval de volgende vragen:

  • Hoe groot is de actieradius van je elektrische auto?
  • Wat is de dichtstbijzijnde laadpaal op je vakantiebestemming?
  • Hoeveel kilometer is die laadpaal verwijderd van je vakantiebestemming?
  • Welke laadpalen heb je op de heen- en terugweg nodig om op te laden en hoelang duurt het om daar op te laden?

In onze Vattenfall InCharge app vind je een overzicht van alle laadpalen waar je met een Vattenfall InCharge laadpas terecht kunt. Als je alle laadpalen in Europa wilt zien, kijk dan op de website van de ANWB.