Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Elektrische auto'
Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Elektrische auto'
In accu’s zit een aantal dure grondstoffen, zoals kobalt en nikkel. Mede daardoor is het maken van accu’s (nu nog) duurder dan het maken van een brandstofmotor.
Toch dalen de prijzen van accu’s snel. In 2013 berichtte de krant Forbes nog een prijs van $ 800 tot $ 1000 per kWh. Datzelfde platform berichtte eind 2020 dat er in China al accu's werden gemaakt voor minder dan $ 100 per kWh. Dat is een belangrijk punt, want rond dat punt kunnen elektrische auto's voor een lagere prijs verkocht worden dan brandstofauto's. Marktanalyse-organisatie Bloomberg schat dat rond 2023 de gemiddelde prijs van een accu voor een elektrische auto rond de $ 100 per kWh ligt.
Een van de belangrijkste specificaties van een elektrische auto is de capaciteit van de accu, ofwel de hoeveelheid energie die de accu kan opslaan. Die wordt weergegeven in kilowattuur, ofwel kWh.
De capaciteit van accu’s wordt steeds groter, doordat de technologie van accu’s steeds beter wordt en het maken van accu’s steeds goedkoper. Wel verschilt de capaciteit sterk per automerk en model. Om je een idee te geven: een Tesla Model S heeft een accu van 95 kWh, een Volvo C40 Recharge Pure Elelctric 67 kWh en een Dacia Spring Electric 25 kWh.
Overigens gebruik je in de praktijk nooit de volledige capaciteit, want een accu helemaal opladen of helemaal leegrijden, is slecht voor de levensduur van de accu. De accu zorgt er daarom voor dat dat niet kan. Het beste is om de accu op te laden tot 80% en leeg te rijden tot 20%.
De levensduur van de accu bepaalt voor een belangrijk deel de uiteindelijke prijs van een elektrische auto. Want het vervangen van een accu is zo duur dat dat in de meeste gevallen financieel gezien geen aantrekkelijke optie is.
Nu al gaan moderne accu’s langer mee dan brandstofmotoren. Onderzoek onder Tesla-rijders wijst uit dat vrijwel alle accu’s na 250.000 kilometer nog meer dan 90 procent van hun oorspronkelijke capaciteit hebben.
En nieuwere onderzoeken wijzen uit dat de meeste nieuwe elektrische auto’s in de eerste 500.000 kilometer minder dan twintig procent van hun accucapaciteit verliezen. De grootste accumaker ter wereld, het Chinese CATL, zegt in 2023 te beginnen met de massaprodocutie van een veel efficiëntere accu. Die accu wordt verkopen ze onder andere aan Tesla, Volkswagen en BMW. Verder zijn zogeheten solid state accu's in de maak. Dat geeft auto's een accu met een veel groter vermogen, zonder dat die accu duurder en zwaarder is. CATL zegt dat dat nog lang gaat duren, maar Toyota cliamt dat het al in 2025 de eerste auto's op de markt brengt met zo'n solid state accu. We gaan het zien en houden je op de hoogte via deze kennispagina's.
Omdat de ontwikkelingen rond accu’s zo snel gaan, verschilt de levensduur van nieuwe accu’s sterk met die van accu’s die al wat ouder zijn. Ook per automerk en per model zijn er verschillen. Op deze website zie je per automerk en model de verwachte levensduur van de accu.
Gemiddeld verliezen accu’s 2,3% van hun capaciteit per jaar, zo blijkt uit onderzoek van Geotab, een Canadese specialist in software voor wagenparkbeheer. Verder blijkt uit dat onderzoek dat oudere accu’s die vaak aan snelladers laden, tot 4,5% per jaar aan capaciteit verliezen en nieuwere accu’s vaak minder dan 1% per jaar.
Het nadeel van lithium-ion-accu’s is dat ze gevoelig zijn voor hoge en lage temperaturen. Het beste werken ze bij 20 tot 25 graden. Daaronder en daarboven loopt de capaciteit sneller terug, en daarmee de levensduur. In Nederland geldt dat je in de winter daardoor een lagere capaciteit hebt dan in de zomer. Ook in warme landen loopt de capaciteit tijdens de zomers terug, maar dan juist door hoge temperaturen.