29.03.2021 | 3 minuten

Hoeveel elektrische auto's zijn er in Nederland?


Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. Dat is logisch, want een elektrische auto is in aanschaf nog maar iets duurder dan een brandstofauto en in gebruik en onderhoud al een stuk goedkoper. Bovendien is de elektrische auto een stuk beter voor het milieu. Hoeveel mensen zijn overgestapt op elektrisch rijden, lees je op deze pagina.

In mei 2022 reden er al 433.880 elektrische auto’s in Nederland. Daarvan waren er 274.810 volledig elektrisch en 158.543 plug-in hybride. Dat aantal groeit hard: eind 2020 telde Nederland nog 381.823 elektrische auto's.

 

Aantal elektrische auto’s groeit verder

Ook de komende jaren zal het aantal elektrische auto’s flink groeien. Dat komt vooral door het betere aanbod en de lagere prijzen: autofabrikanten zetten in op elektrisch rijden en bieden steeds betaalbaardere elektrische auto’s. Daardoor daalt de gemiddelde prijs van een elektrische auto. En ook de markt voor tweedehands auto's laat een stijgend aantal mensen zien dat zoekt op volledig elektrisch of plug-in hybride.

 

Elektrische auto’s worden ook in aanschaf goedkoper

Elektrisch auto's zijn in gebruik en onderhoud al een stuk goedkoper dan auto's op benzine of diesel. De aanschafprijs is nog hoger, maar die zal de komende jaren steeds verder dalen. Dat komt vooral door een breder aanbod in het lagere segment en accu's die door betere technologie goedkoper worden. Bovendien: geld is niet de enige kwestie: elektrisch rijden is een stuk milieuvriendelijker dan rijden op benzine of diesel.

 

Subsidie en belastingvoordeel

In 2022 kon je subsidie aanvragen voor je nieuwe of tweedehands volledig elektrische auto. De Nederlandse staat had daar 91,4 miljoen voor over. Dat bedrag is inmiddels op. In 2023 kun je weer subsidie aanvragen: € 2.950 voor een nieuwe en € 2.000 voor een gebruikte elektrische auto. De totale beschikbare hoeveelheid subsidie is dan dus 99,4 miljoen. 

De voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je auto is volledig elektrisch, dus geen plug-in hybride
  • Je hebt je auto gekocht als particulier, dus niet via je werkgever of eigen bedrijf
  • Je hebt de auto gekocht in het jaar waarin je subsidie aanvraagt
  • Je auto staat minimaal 3 jaar onafgebroken op jouw naam - voor private lease is dat vier jaar
  • De catalogusprijs van de elektrische auto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000
  • De actieradius van je auto is minimaal 120 kilometer
  • Als je een tweedehands elektrische auto koopt, dan heb je die gekocht bij een autobedrijf

Bovendien is er een aantal belastingregels dat elektrisch rijden goedkoper maakt, waardoor het aantal elektrische auto's in Nederland nóg harder toeneemt. 


Elektrische auto