29.03.2021 | 2 minuten

Wat is de beste elektrische auto?


Wat de beste elektrische auto is, is niet objectief te meten. Het hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Hou je van snelheid, dan kom je op een andere auto uit dan als je naar duurzaamheid kijkt. Vind je het uiterlijk belangrijk, dan is er helemaal niets zinnigs over te zeggen door een ander: je kunt dan echt het beste zelf kijken. En een proefrit maken natuurlijk, dan weet je welke auto het lekkerste rijdt.

Tesla, Hyundai en Dacia hebben erg sterke kanten

Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op die vraag. Toch is er een aantal opvallende elektrische auto’s met bijzonder aantrekkelijke punten. De Tesla Model 3 bijvoorbeeld, heeft een rijbereik van 380 kilometer, heeft een trekhaak en een voor veel mensen opvallend mooi ontwerp. Bovendien staan de accu’s van Tesla bekend als de accu’s met de beste technologie en de langste levensduur.

De Hyundai IONIQ 5 Long Range 2WD heeft een rijbereik van 390 kilometer en een relatief laag verbruik van 159 Wh/km. 

Zoek je een goedkope elektrische auto? Dan is de Dacia Spring Electric misschien interessant. Die koop je voor een vanafprijs van € 20.850, met een verbruik van 161 Wh/km. Wel is het rijbereik maar 155 kilometer.

 

Andere merken, andere modellen

Bijna alle automerken maken tegenwoordig elektrische auto’s, dus er is veel keuze. Net als bij brandstofauto’s hangt je keuze af van je persoonlijke situatie: ga je ermee op vakantie, heb je kinderen, wat is je budget. Dat soort vragen zijn bepalend voor je keuze.

Ben je benieuwd naar alle merken en modellen, inclusief gegevens als rijbereik, verbruik en prestaties? De online database EV-database.org is dan handig.