09.04.2025 | 3 minuten

Duurzame steden: zero-emissiezones voor bedrijfsauto’s en vrachtwagens 


Vanaf 1 januari 2025 hebben 14 steden zero-emissiezones. Dit betekent dat vervuilende (bedrijfs)auto's en vrachtwagens daar niet langer welkom zijn. Alleen voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten mogen hier rijden, zoals een elektrische (vracht)auto.  

Wat is een zero-emissiezone? 

Een zero-emissiezone is een gebied in het centrum waar geen vrachtauto's en bestelwagens mogen rijden die schadelijke stoffen uitstoten. Hier mag je dus alleen rijden met een bedrijfswagen die geen schadelijke stoffen uitstoot, zoals een elektrische auto of een voertuig op waterstof.  

 

Wat is het verschil tussen een ZE-zone en een milieuzone? 

Milieuzones gelden al sinds 2007 in verschillende steden en hebben ook als doel de luchtkwaliteit verbeteren. Ze lijken op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde.  

Een zero-emissiezone is een gebied waar alleen voertuigen zonder uitstoot mogen rijden. Een milieuzone is een gebied waar voertuigen alleen mogen rijden als ze aan bepaalde uitstootregels voldoen.   

Zero-emissiezones richten zich vooral op bestelwagens en vrachtwagens, terwijl milieuzones ook gelden voor oudere dieselauto's. 

Welke steden doen hieraan mee?

Deze ZE-zones vind je in: 

Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.

En straks ook in:

Almere, Alphen aan de Rijn, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Deventer, Dordrecht, Ede, Enschede, Groningen, Haarlem, Hilversum, ’s Hertogen Bosch, Schiphol, Venlo en Zaanstad. 

Dit zijn de regels 

Bij de invoering van een zero-emissiezone geldt er de eerste 4 maanden een waarschuwingsperiode waarin geen boetes worden uitgedeeld. Na deze periode riskeer je een boete als je niet aan de toegangseisen voldoet en geen ontheffing hebt. De boetes voor 2025 bedragen €120 voor een bestelauto en €310 voor een vrachtauto. 

 

Zo helpen we je op weg 

Door de invoering van zero-emissiezones overweeg je misschien om te elektrificeren. En bij elektrisch rijden, horen laadpalen. Bij Vattenfall InCharge bieden we complete laadoplossingen op maat. We helpen je en regelen alles van A tot Z, inclusief de investering. Ontdek wat wij voor je kunnen doen en plan een adviesgesprek met één van onze e-mobility consultants. 


Duurzaamheid
Openbaar laden