22.07.2025 | 3 minuten

De toekomst van publieke laadinfrastructuur volgens Coen


Bij Vattenfall Incharge geloven we in elektrisch rijden. En daarom zetten we ons vol in om dat zo makkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Coen de Bruin is concessiemanager bij Vattenfall InCharge. Hij vertelt over zijn werk en uitdagingen die hij ziet voor laadpalen op openbare plekken. 

foto van Coen

 

 

"ik wil graag dat ik ergens werk wat past bij wat ik belangrijk vind. Elke dag probeer ik minder afhankelijk te zijn van vervoer dat op benzine of diesel rijdt. Zo ga ik op vakantie naar Berlijn en neem ik de trein in plaats van het vliegtuig. Ook fiets ik elke dag naar mijn werk." 

 

 

Coen werkt nu bijna drie jaar bij Vattenfall InCharge. Hij is verantwoordelijk voor het contract met de provincie Noord-Brabant en Limburg. In deze provincie werken 78 gemeenten samen om laadpalen op openbare plekken te plaatsen.  

 

"Als concessiemanager zorg ik dat iedereen binnen de organisatie weet wat er in de afspraken met de provincie Noord-Brabant staat. Ook geef ik over de afspraken een terugkoppeling aan de provincie." 

 

Een concessie, wat betekent dat eigenlijk? 

Een concessie of concessieovereenkomst geeft één bedrijf het alleenrecht om een bepaalde taak uit te voeren, zoals het plaatsen van openbare laadpalen.

De provincies kiezen hiervoor niet zomaar een bedrijf. Daarvoor schrijven ze een aanbesteding uit en kan een bedrijf zich op inschrijven. Een jury bekijkt alle inschrijvingen en kiest het beste bedrijf. Dat bedrijf krijgt dan de concessie en mag de dienst uitvoeren.  

 

Wat gebeurt er na het winnen van de concessie?  

"In ons geval hebben we ons dus ingeschreven op een concessie vvan Noord-Brabant Limburg en hebben we die gewonnen. Als een bedrijf de concessie wint, wordt er een projectteam samengesteld. Dit team zorgt ervoor dat alles goed geregeld wordt."  

Het team werkt nauw samen met de gemeenten, want samen zorgen we ervoor dat het plaatsen van laadpalen goed en soepel verloopt. 

 

Zo werken we samen 

Goed samenwerken is belangrijk bij grote projecten zoals deze. Dat komt omdat je de kennis die je opdoet ook op andere plekken kunt gebruiken.

"Onze relatiemanagers onderhouden regelmatig contact met de gemeenten. We zitten centraal in het project dus het is makkelijk om de expertise van grotere gemeenten zoals Eindhoven naar kleinere gemeenten te brengen. Zo verhelpen en voorkomen we problemen die ergens anders al zijn opgelost”. 

 

Hoe komen laadpalen op hun plek? 

We willen dat laadpalen op plekken staan waar mensen ze echt nodig hebben. Daarom kijken we eerst naar de laadpalen die er al zijn. Worden ze vaak gebruikt of juist niet? Als we zien dat een laadpaal vaak bezet is, dan weten we dat er in die buurt misschien meer laadpalen nodig zijn.

Zo bouwen we aan een basisnetwerk van laadpalen en zorgen we ervoor dat er overal in Nederland altijd minstens één laadpaal in de buurt is. Toekomst van laden: testen, meten en verbeteren 

"We proberen steeds nieuwe dingen uit om het laden van elektrische auto's slimmer en makkelijker te maken. Zo testen we nu of het mogelijk is om laadpalen te plaatsen zonder verkeersbesluit."

Een verkeersbesluit is een officiële regel van de gemeente of provincie. Hiermee wordt bepaald wat er verandert in het verkeer, zoals het plaatsen van een verkeersbord of het reserveren van een parkeerplek voor elektrische auto’s. 

"We willen weten of deze laadpalen net zo goed worden gebruikt als laadpalen met verkeersborden," legt Coen uit. Verder voeren we laaddrukanalyses uit.

"We kijken hoevaak laadpalen bezet zijn vakken van 500 bij 500 meter. Zo kunnen we precies zien waar nieuwe laadpalen nodig zijn."

"Ook gebruiken we slim laden. Dat betekent dat de laadpaal zich aanpast aan hoeveel stroom er op dat moment beschikbaar is. Hiermee zorgen we dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt."

Bekijk hoe we de laadpaal plaatsen

In deze video laten we je stap voor stap zien hoe we de laadpaal plaatsen. Van het markeren van de plek tot het aansluiten van de stroom.

Welke uitdagingen kom je tegen?

"Ik zie eigenlijk 3 grote uitdagingen":  

  • Laadpalen moeten genoeg gebruikt worden 
  • Steeds meer mensen moeten overstappen op elektrische auto's  
  • Het elektriciteitsnet moet de druk aankunnen 

"De energietransitie is nu echt begonnen en de afspraken die we maken met de gemeenten en provincies spelen daarin een grote rol."

 "Er is ruimte voor maatwerk binnen concessies. Vattenfall investeert in de locaties die gemeenten hebben bedacht, in de verwachting dat dit zich uiteindelijk zal terugverdienen."

"Wij geloven in deze energietransitie en de uitvoering daarvan.” 


Openbaar laden
Laden in de toekomst
Laadpaal en opladen