13.07.2022 | 2 minuten

Thuisladen: altijd een opgeladen auto voor de deur


Bij Vattenfall InCharge kun je op allerlei manieren elektrisch laden. Zo hebben we een groot netwerk van publieke laadpalen in heel Noord-Europa, kunnen bedrijven bij ons aankloppen voor zakelijk laden, en kun je bij ons een laadpaal voor thuis aanvragen.

Als je elektrisch rijdt, kun je je elektrische auto opladen bij een van de laadpalen in de straat of ergens anders in de buurt. Maar heb je een eigen oprit of garage, dan kun je ook een eigen laadpaal laten installeren.

Dat heeft namelijk een aantal voordelen.

Nu kun je bijna altijd wel ergens in de buurt laden, maar soms is het even zoeken naar een beschikbare parkeerplek met laadpaal. Met een laadpaal thuis kun je natuurlijk altijd parkeren en laden. En als je je auto een tijdje niet nodig hebt, hoef je deze ook niet te verplaatsen om te voorkomen dat je een laadpaal bezet houdt (het zogenaamde ‘laadpaalkleven’).

 

Thuisladen vaak goedkoper 

Bovendien is laden vaak goedkoper als je dat thuis doet. Thuis betaal je namelijk het tarief dat je aan je energieleverancier betaalt. Het maakt daarbij natuurlijk wel uit wat voor energiecontract je hebt. Wie een vast energiecontract heeft van voor september 2021, betaalt minder dan wie een flexibel contract heeft of pas geleden een nieuw contract heeft afgesloten.  


Als je uitgaat van kijkt naar het gemiddelde verbruik van een elektrische auto van 15 kWh per 100 kilometer, kom je bij een elektriciteitsprijs van € 0,40 per kWh (de hoogte van het prijsplafond in 2023) uit op een prijs van € 0,06 per kilometer. 

Bij een openbare laadpaal betaal je vaak een hoger tarief dan wanneer je thuis laadt. Dat tarief verschilt per laadpaal en provincie, en ligt meestal tussen de €0,30 tot €0,75 per kWh. Daarmee kom je uit op een prijs van € 0,06 tot € 0,11 per kilometer.

 

Thuisladen met eigen zonnepanelen 

Je bent nog veel goedkoper uit als je thuis zonnepanelen hebt en je meer stroom opwekt dan je zelf gebruikt. Elektriciteit die je zelf opwekt is namelijk veel goedkoper dan de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Zou je die elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier, dan levert je dat € 0,07 per kWh op. Gebruik je deze zelf, dan ‘kost’ dat je dus € 0,07 per kWh, ofwel iets meer dan € 0,01 per kilometer. 

Dus heb je een eigen oprit of garage en een elektrische auto? En denk je erover om zonnepanelen te laten installeren? Leg (als dat mogelijk is) ook zonnepanelen aan voor het elektriciteitsverbruik van je auto, want dan laad je thuis voor heel weinig geld. 

Een laatste opmerking: het zijn vreemde tijden op de energiemarkt. De kosten en baten van een eigen laadpaal verschillen sterk per huishouden. Maak dus altijd een goede berekening of een laadpaal in je situatie de beste oplossing is voordat je een laadpaal bestelt.

 

 

Volgende keer vertellen we je meer over de technische haken en ogen bij het installeren van een laadpaal. Ook lees je dan welke laadpalen er zijn en wat een laadpaal eigenlijk kost.