29.03.2021 | 2 minuten


Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Elektrische auto'

Wat is de goedkoopste elektrische auto?

Elektrische auto’s worden in hoog tempo betaalbaarder. Dat komt onder andere doordat het maken van accu’s goedkoper wordt. Experts denken dat elektrische auto’s in aanschaf rond het jaar 2025 goedkoper zijn dan auto’s op benzine of diesel. Overigens zijn elektrische auto’s in totaal, dus inclusief verbruik en onderhoud, in de meeste gevallen al goedkoper dan brandstofauto’s.

Steeds goedkoper

De laatste jaren worden elektrische auto’s niet alleen goedkoper, het aanbod groeit ook. Er zijn meer en meer fabrikanten van elektrische auto’s die betaalbare elektrische auto’s maken. Zeker nu je een lagere bijtelling betaalt als je elektrische auto goedkoper is dan € 50.000, zijn elektrische auto’s uit het lagere segment superpopulair.

Dat zie je ook aan de cijfers: in 2018 was de gemiddelde aankoopwaarde van een elektrische auto € 74.000, in 2019 was dat nog geen € 43.000 en ook de komende jaren zal dat bedrag waarschijnlijk onder de € 50.000 blijven.

De goedkoopste elektrische auto

Het aanbod verandert natuurlijk snel, dus het slimste is om het aanbod zelf in de gaten te houden. Op dit moment, begin 2021, is de Renault Twingo Electric, voor € 20.590, de goedkoopste. Binnenkort zal dat de Dacia Spring Electric zijn, voor € 17.500.

Rij je alleen in de stad en vind je een maximale snelheid van 45 kilometer per uur geen probleem? Dan is de kleine Citroën Ami een optie, voor een vanafprijs van € 6.900. En net als bij andere elektrische auto’s geldt dat daar de subsidie nog vanaf gaat.

Benieuwd naar andere elektrische auto’s en de bijbehorende prijzen? Kijk dan op de online database EV-database.org.

;