1. Thuis
  2. Elektrische auto
  3. Hoeveelheid in Nederland

Hoeveel elektrische auto's zijn er in Nederland?

Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. Dat is logisch, want een elektrische auto is in aanschaf nog maar iets duurder dan een brandstofauto. En in gebruik en onderhoud al een stuk goedkoper. Hoeveel elektrische auto's zijn er al in Nederland?

Aantal elektrische auto's neemt snel toe

In november 2023 reden er al 685.000 elektrische auto’s in Nederland (Bron: RVO). Daarvan waren er 427.804 volledig elektrisch en 256.680 plug-in hybride. Dat aantal groeit hard: eind 2020 telde Nederland nog 381.823 elektrische auto's.

Ook de komende jaren zal het aantal elektrische auto’s flink groeien. Dat komt vooral door het betere aanbod en de lagere prijzen: autofabrikanten zetten in op elektrisch rijden en bieden steeds betaalbaardere elektrische auto’s. Daardoor daalt de gemiddelde prijs van een elektrische auto. Er is ook een groeiend aantal mensen dat op de tweedehands automarkt zoekt naar volledig elektrische of plug-in hybride auto's.

Elektrisch rijden? Ga thuisladen!

Met een eigen laadpaal heb je altijd een opgeladen auto voor de deur. Wel zo makkelijk en vaak voordeliger. We helpen je graag bij het samenstellen van je ideale laadpaal. En bieden deskundige begeleiding rondom de installatie en het onderhoud. 

Laadpaal met korting

Elektrische auto’s worden ook in aanschaf goedkoper

Elektrisch auto's zijn in gebruik en onderhoud al een stuk goedkoper dan auto's op benzine. De aanschafprijs is nog hoger, maar die zal de komende jaren steeds verder dalen. Dat komt vooral door een breder aanbod in het lagere segment en accu's die door betere technologie goedkoper worden. 

Subsidie en belastingvoordeel

Je kan een aanschafsubsidie aanvragen: € 2.950,- voor een nieuwe en € 2.000,- voor een gebruikte elektrische auto. Ben je van plan een elektrische auto te kopen? Check bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of de regeling nog geldt.

Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen

  • Je koopt je auto als particulier, dus niet via een werkgever of eigen bedrijf. En je houdt deze minimaal drie jaar. Verkoop je de auto voor die tijd? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen.
  • Je laat de geleasede auto minimaal vier jaar onafgebroken op je naam  staan. Als je hem voor die tijd weer inlevert, stopt de subsidie, die bij leasen per maand wordt uitbetaald.
  • Je least bij een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease. 
  • Je koopt de gebruikte auto bij een autobedrijf met RDW-erkenning Bedrijfsvoorraad.

Voor zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s geldt dat de afstand die de auto kan afleggen op een volle batterij - de zogenaamde actieradius of het accubereik - minimaal 120 km moet zijn.

Er zijn ook belastingregels die elektrisch rijden goedkoper maken, waardoor het aantal elektrische auto's in Nederland nóg harder toeneemt. Wil je daar meer over weten, lees dan ons artikel over subsidies voor elektrisch rijden.

Lees meer over elektrische auto's