29.03.2021 | 3 minuten


Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Elektrische auto'

Hoeveel elektrische auto's zijn er in Nederland?

Elektrisch rijden wordt in rap tempo populairder. Dat is logisch, want een elektrische auto is in aanschaf nog maar iets duurder dan een brandstofauto en in gebruik en onderhoud al een stuk goedkoper. Bovendien is de elektrische auto een stuk beter voor het milieu. Hoeveel mensen zijn overgestapt op elektrisch rijden, lees je op deze pagina.

Eind 2020 reden er ruim 150.000 volledig elektrische auto’s in Nederland en iets meer dan 107.000 hybride auto’s. Vooral het aantal volledig elektrische auto’s groeit hard: een jaar eerder telde Nederland ruim 43.000 volledig elektrische auto’s minder.

Aantal elektrische auto’s groeit verder

Ook de komende jaren zal het aantal elektrische auto’s flink groeien. Dat komt vooral door het betere aanbod en de lagere prijzen: steeds meer autofabrikanten zetten in op elektrisch rijden en bieden betaalbare elektrische auto’s. Daardoor daalt de gemiddelde prijs van een elektrische auto.

Rond 2025 zijn elektrische auto’s goedkoper

Experts verwachten dat de aanschafprijs van een elektrische auto rond 2025 zelfs lager zal zijn dan die van een auto op benzine of diesel. Vanaf dat moment kent elektrisch rijden eigenlijk alleen nog maar voordelen: het is beter voor het milieu én beter voor je portemonnee.

Wat je portemonnee betreft hoef je trouwens niet te wachten op 2025: in totaal is elektrisch rijden in veel gevallen al goedkoper dan rijden in een brandstofauto. Dat komt doordat stroom een stuk goedkoper is dan benzine of diesel en een elektrische auto ook qua onderhoud goedkoper is. Bovendien gaan moderne elektrische auto’s langer mee dan brandstofauto’s.

Subsidie en belastingvoordeel

Om mensen te stimuleren over te stappen op elektrisch rijden, maakt de overheid het kopen van een elektrische auto nóg aantrekkelijker:

  • Je betaalt geen motorrijtuigenbelasting tot en met 2024
  • Je betaalt geen aanschafbelasting (bpm) tot en met 2024
  • Je betaalt 8% bijtelling bij een catalogusprijs tot € 45.000, daarboven 22%

Bovendien kun je subsidie krijgen als je een elektrische auto koopt. Voor een nieuwe elektrische auto kun je € 4.000 krijgen, voor een tweedehands € 2.000. De subsidiepot voor 2021 is al op, dus hou de ontwikkelingen rond subsidie in de gaten als je daar gebruik van wilt maken.

;