29.03.2021 | 3 minuten


Dit artikel is onderdeel van de artikelserie: 'Elektrische auto'

Hoeveel CO₂ bespaart een elektrische auto?

Een elektrische auto stoot geen CO₂ uit, want er gaat geen benzine of diesel in. Maar bij het maken van de accu en het opwekken van de stroom, komt wél CO₂ vrij. Hoeveel dat is, hangt af van de manier waarop de accu is gemaakt. Op deze pagina lees je hoe dat precies zit.

Kijk goed naar de fabriek

Wil je zo min mogelijk CO₂ uitstoten, verdiep je dan in het productieproces van de accu van het automerk waarvan je een elektrische auto koopt. Chinese fabrieken die elektrische auto’s maken stoten nu 60% meer CO₂ uit dan fabrieken die brandstofauto’s maken. Maar ze zouden 66% schoner kunnen zijn als ze zouden werken zoals fabrieken in de Verenigde Staten of Europa.

Belangrijke factor: hoe de stroom wordt opgewekt

Verder speelt de opwek van stroom dus een belangrijke rol in de berekening van CO₂-uitstoot. Het beste is natuurlijk je eigen stroom opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Gebruik je stroom van het elektriciteitsnet, dan verschilt de CO₂ uitstoot per land. Noorwegen is de meest duurzame opwekker van stroom, met waterkrachtcentrales als belangrijkste energiebron. Zweden wekt 54,6% van de gebruikte stroom op uit hernieuwbare bronnen, Finland 41,2% en Letland 40,3%. Nederland wekt in Europa de minste stroom uit hernieuwbare bronnen: 7,4% van de totale hoeveelheid gebruikte stroom.

De meeste landen in Europa willen de komende jaren meer duurzame stroom opwekken, vooral door te investeren in zonne-energie en windenergie.

In totaal: bijna 3 keer minder CO₂

Belangrijkste boodschap is dus dat je zelf kritisch kijkt naar de fabriek waar je elektrische auto wordt gemaakt en de manier waarop de stroom die je laadt wordt opgewekt. Op die manier kun je er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk CO₂ uitstoot.

Toch valt er ook wel iets te zeggen over gemiddelden. Onderzoek van de Transport & Environment Group, een non-profitorganisatie die al jaren onderzoek doet naar en strijdt voor schoner transport in de Europese Unie, wijst uit dat elektrisch rijden qua CO₂een stuk schoner is dan rijden op benzine of diesel. Een gemiddelde elektrische auto stoot zelfs bijna drie keer minder CO₂ uit dan een gemiddelde brandstofauto. En dat verschil kan zelfs oplopen tot 81%, afhankelijk van de omstandigheden. Benieuwd naar dat onderzoek? Je leest het hier.

;