09.07.2020 | 3 Minuten

De aansluiting in je meterkast voor een laadpaal thuis


Als je een laadpaal voor thuis wilt, moet de aansluiting in je meterkast aan een paar punten voldoen. Doe eerst zelf de meterkastcheck. Laat daarna het werk uitvoeren door een erkende monteur.

De meterkastcheck: 1-fase of 3-fase

Elektrische auto’s hebben een 1-faselader of een 3-faselader. Een 3-faselader laadt de accu sneller op dan een 1-faselader. Daarvoor heb je wel een 3-faseaansluiting nodig in je meterkast. Zo check je welke aansluiting je meterkast heeft:

  • 1 hoofdzekering: je hebt een 1-faseaansluiting.
  • 3 hoofdzekeringen: je hebt een 3-faseaansluiting.
  • Zwarte kast onder je meter: neem contact op met je netbeheerder. Die weet of je een 1-faseaansluiting of 3-faseaansluiting hebt.

Een aparte stroomgroep voor je laadpaal

Voor je laadpaal heb je een aparte stroomgroep in je meterkast nodig. Zo blijft je laadpaal altijd werken. Ook als je in huis een stroomstoring hebt. Daarnaast voorkom je dat je laadpaal andere apparaten op dezelfde groep in de weg zit. Je meterkast raakt zo dus niet overbelast.


 

Een netverzwaring: van 1-fase naar 3-fase

Als je meterkast een 1-faseaansluiting heeft, maar je een 3-faseaansluiting wilt kun je je meterkast door ons laten ombouwen. Je kunt ons daarvoor bellen op 088 363 7991. Of vul het contactformulier in en we bellen je terug.

 


Goed om te weten

Je netbeheerder kan kosten rekenen voor de netverzwaring


Meer informatie op mijnaansluiting.nl 

Dynamic Load Balancing

Bij ons éénmalig € 200 excl. btw (€ 242 incl. btw)

Bij Dynamic Load Balancing wordt het beschikbare vermogen in je meterkast verdeeld over je laadpaal en de apparaten in huis. Heb je bijvoorbeeld een inductiekookplaat, jacuzzi en een warmtepomp, dan gebruik je op sommige momenten veel stroom in een korte tijd. Met Dynamic Load Balancing zorg je ervoor dat de stoppen in je meterkast op zo’n moment niet doorslaan.

Je hebt dus altijd genoeg stroom in huis, genoeg stroom voor je elektrische auto en je meterkast raakt niet overbelast. Dat is handig én voordelig: je bespaart namelijk op de kosten van een netverzwaring.

 

Zelf instellen hoeveel stroom er naar je laadpaal gaat

In veel gevallen heb je Dynamic Load Balancing niet nodig. In plaats daarvan kun je ook ‘smart charging laadprofielen’ instellen. Daarmee stel je van tevoren in hoeveel stroom er op verschillende momenten van de dag naar je laadpalen gaat. Je kunt het vergelijken met het instellen van programma’s voor je thermostaat.

Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je laadpalen alleen werken tijdens daluren. Of je stelt een maximaal vermogen in voor tijden waarop andere apparaten veel stroom nodig hebben.

 


Ook interessant

 

 

 

Alles over elektrisch rijden

Geen benzine of diesel meer in je auto, maar elektriciteit: een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Bekijk de belangrijkste onderwerpen rond elektrisch rijden en laden.

Alles over elektrisch rijden

 

Veelgestelde vragen

Elke dag beantwoorden we verschillende vragen rond elektrisch rijden en laden. De veelgestelde vragen zetten we voor je op een rij. 

Veelgestelde vragen

 

We helpen je graag op weg

Als je een vraag hebt, bel ons dan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 op 088 363 7991. Of laat je terugbellen. We denken graag met je mee.

Bel me terug