13.07.2020 | 3 minuten

Inductieladen: zo werkt het


Je elektrische auto opladen doe je nu nog bij een laadpaal. Maar inductieladen is de toekomst. Daarmee laad je je auto draadloos op, zonder laadkabel. Dat is een stuk makkelijker. Met onze partners werken we samen om inductieladen voor iedereen mogelijk te maken.

Nu testen. Straks veilig en draadloos je auto opladen.


Het idee voor inductieladen komt uit Amerika. Deze techniek hebben we samen met onze partners in Europa getest. Dit project, wat de naam 'Wireless Charging of Electric Vehicles' (WiCh) kreeg, duurde 18 maanden. Hiermee bewezen we dat we inductieladen snel en op een veilige manier mogelijk kunnen maken.

 

Zo werkt inductieladen op een parkeerplek

  • In de grond of in het asfalt én onder de kofferbak van de auto zit een oplaadplaat. De afstand tussen die platen is ongeveer 10 cm.
  • Een lampje in de auto geeft de bestuurder aan wanneer de auto op de juiste plek staat.
  • Zodra de auto goed staat, start de oplaadplaat met laden. Dat gebeurt met een vermogen van 3 kWh.
  • De rekening wordt automatisch gestuurd naar de eigenaar van de auto.

Een wereldprimeur: inductieladen tijdens het rijden


In een ideale wereld laden elektrische auto’s op tijdens het rijden, over een wegdek met een stroomrail erin. Dan is een laadpaal of oplaadplaat niet meer nodig. Daarnaast wordt de actieradius van elektrische auto’s zoonbeperkt. Stoppen om te laden hoeft dus niet meer.

Met onze partners werken we samen om inductieladen tijdens het rijden mogelijk te maken. De eerste stap hebben we al gezet. Met innovatiebedrijf Elways en bouw- en infrastructuurbedrijf NCC ontwikkelden we de eerste elektrische weg ter wereld. Die weg ligt in de buurt van Stockholm. Sinds 11 april 2018 kan iedereen met een elektrische auto deze gebruiken.

Er komen nog veel meer elektrische wegen. Want met elke weg brengen we fossielvrij leven een stukje dichterbij. We houden je op de hoogte.

 

 


Laden in de toekomst