06.05.2024 | 1 minuut

Hoe werkt het plaatsen van een laadpaal voor elektrische auto’s precies?


De toekomst van vervoer is elektrisch, dat weten we inmiddels allemaal. Wat we ook weten is dat de overstap van brandstofauto’s naar elektrische auto’s snel gaat en ook steeds sneller gaat.

Al veel elektrische auto’s en laadpunten 

Nu al, mei 2024, rijden er in Nederland bijna 500.000 elektrische voertuigen rond in Nederland. Het grootste deel bestaat uit personenauto’s en een klein deel bedrijfswagens. Daarvoor zijn er al bijna 700.000 laadpunten, verspreid door heel Nederland. 

 

De komende jaren nog veel, veel meer 

De komende jaren stijgen die aantallen hard, dus ligt er een flinke hoeveelheid werk voor ons. We verwachten in 2030 bijna twee miljoen elektrische auto’s, dus ook het aantal laadpunten moet hard groeien. We hebben een goed tempo te pakken, want we plaatsen meer dan honderd laadpalen per week. 

Goed nieuws. Hoe pakken we dat precies aan, het plaatsen van laadpalen? Het hele installatieproces bestaat uit vijf stappen: 

  • Onze installatiepartner kijkt op locatie wat er nodig is om de laadpalen te plaatsen en hoe ze aangesloten kunnen worden.
  • Hebben we een plan? Dan gaan we graven, want er moeten kabels in de grond. Ook graven we een gat op de plek waar de laadpaal komt.
  • Daarna trekken we een kabel van het stroomnet naar de laadpaal. Niet alles hoeft open: we maken een soort tunnel van het ene gat naar het andere gat.
  • Dan installeren we de laadpaal, die we verbinden met het stroomnet.
  • We brengen de laadpaal online en zetten die aan. 

Alles bij elkaar zijn we één ochtend bezig. 


Openbaar laden
elektrische auto